Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelderland investeert in eerstelijns experimenten

Provincie Gelderland investeert vier ton in de opzet van fieldlabs voor revalidatie en eerstelijnszorg. In de fieldlabs in Nijmegen en Lent worden nieuwe innovaties getest gericht op digitale zorg, preventie en nieuwe technologieën zoals E-health, serious gaming en 3D printing van medische hulpmiddelen.
Gelderland investeert in eerstelijns experimenten
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘In Fields Labs kunnen bedrijven nieuwe medische hulpmiddelen samen met artsen en patiënten testen in de praktijk. Met als resultaat een product op maat. Goed voor het bedrijf, goed voor de arts en goed voor de patiënt.’

St. Maartenkliniek

De fieldlabs voor zorginnovatie zijn samenwerkingsverbanden van zorginstellingen, bedrijven en onderwijsinstellingen rondom een zorgthema en locatie. Het fieldlab in Lent is een iniatief van Zorgcluster Thermion gericht op het testen en doorontwikkelen van innovaties voor digitale zorg, preventie en zorg voor patiënten met meerdere ziekten of aandoeningen. Het Field Lab in Nijmegen is het een initiatief van de St. Maartenkliniek en richt zich op innovaties voor dwarslaesiepatiënten, zelfrevalidatie en lage rugpijn.

In een fieldlab worden vragen van de patiënt gekoppeld aan producten van bedrijven. Het bedrijf kan zijn nieuwe product samen testen met zorgverleners en patiënten, waardoor het product maximaal aansluit op de vraag van de markt. In de Field Labs doen meerdere zorginstellingen mee. Dit biedt bedrijven de kans om via het fieldlab een grotere groep van potentiële klanten te laten zien wat de innovatie voor ze kan betekenen.

Verdienmodel

De Field Labs krijgen drie jaar de tijd om een eigen verdienmodel te ontwikkelen. Andere fieldlabs voor zorginnovatie in Gelderland zijn het Fieldlab Gehandicaptenzorg van SIZA en het Fieldlab Tweedelijnszorg van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.