Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelderland-Zuid besteedt opnieuw aan

Redactie Zorgvisie
De regiogemeenten Gelderland-Zuid gaan opnieuw aanbesteden voor de huishoudelijke hulp in de Wmo. In de nieuwe aanbesteding betalen de gemeenten hogere HV-1 tarieven, onder voorwaarde dat zorgaanbieders alleen medewerkers in vaste dienst inzetten.
Gelderland-Zuid besteedt opnieuw aan

Wethouder Lenie Scholten van de gemeente Nijmegen: “Wij zijn de eerste gemeenten die opnieuw gaan aanbesteden voor huishoudelijke hulp in de thuiszorg.” Het moet volgens Scholten nu al mogelijk worden dat alleen vaste medewerkers bij thuiszorgklanten over de vloer komen. “Wij wachten niet af hoe het met het wetsvoorstel van Bussemaker gaat.” Vanaf 1 april gaan gemeenten al met een hoger tarief werken, middels een overbruggingsregeling. In deze regeling krijgen de huidige aanbieders contractverlenging. Zo kunnen de huidige zorgaanbieders nu al de alfahulpen gaan inruilen voor mensen in vaste dienst vooruitlopend op het van start gaan van de nieuwe aanbesteding.

Tweehonderd miljoen

De regiogemeenten zijn in staat opnieuw aan te besteden omdat het merendeel van deze gemeenten Wmo-budget over hadden van de vorige aanbesteding. “Minister Bos kijkt nu scheef naar gemeenten en de tweehonderd miljoen die over is gebleven. Ik zeg; dat geld is voor de tweede ronde van de Wmo bedoeld. Geef gemeenten de tijd en de rust om de aanbesteding goed uit te voeren en onbedoelde negatieve effecten van de eerste aanbesteding te repareren.”

Vaste dienst

Het extra Wmo-geld trekken de gemeenten niet zomaar uit. “Wij bieden dat hoger tarief echter onder strenge voorwaarden. Er mogen alleen mensen in vaste dienst mee betaald worden.” Volgens Scholten is het aanbesteden in de Wmo een leerproces. “Het is heel anders dan bij bijvoorbeeld een bouwproject. Gun ons die tijd zeg ik tegen Bos en Bussemaker.”

Bestek

In het bestek van de nieuwe aanbesteding staat, net zoals in de vorige aanbesteding, al vastgelegd dat aanbieders punten scoren wanneer zij medewerkers van ‘verliezers’ overnemen. “Dit is voor nieuwe aanbieders geen probleem”, aldus Scholten. “Veel mensen die al jarenlang werken in de thuiszorg ruilen hun baan niet in voor een alfahulpconstructie. Die dreigen af te haken, dat hou je met een bestek alleen niet tegen.” Het hele aanbestedingsproces zal naar verwachting 5 á 6 maanden in beslag nemen en zeker voor 1 januari zijn afgerond. De regiogemeenten Zuid-Gelderland zijn Beuningen, Druten, Heumen, Groesbeek, Ubbergen, Millingen aan de Rijn Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zorggeld gemeenten terug in schatkist

ZZG-banen voorlopig gered

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.