Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gelre ziekenhuizen opent poli verstandelijk beperkte patiënten

Gelre ziekenhuizen in Zutphen heeft een Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) aangesteld. Patiënten met een verstandelijk beperking kunnen vanaf 22 mei maandelijks bij deze medisch specialist op het spreekuur terecht.
Gelre ziekenhuizen opent poli verstandelijk beperkte patiënten

Gelre ziekenhuizen Zutphen heeft gemerkt dat het stellen van een diagnose bij mensen met een verstandelijke beperking, met name bij een spoedopname, moeilijk kan zijn. In de communicatie tussen de patiënt en de zorgverlener kunnen gegevens worden gemist. Dit kan direct gevolgen hebben voor de patiëntveiligheid. Daarom start het met een gespecialiseerde polikliniek.

Samenwerking

De polikliniek voor patënten met een verstandelijke beperking is een resultaat van de samenwerking tussen Gelre Zutphen, Fatima Zorg en MEE Oost Gelderland. Huisartsen en medisch specialisten kunnen een keer per maand een consult bij de AVG aanvragen via het Centrum voor Complexe Zorg (CCZ) bij Fatima Zorg in Nieuw Wehl. Een medewerker van het CCZ neemt vervolgens contact op met de patiënt of zijn/haar wettelijk vertegenwoordiger om in te kunnen schatten of een gedragsdeskundige aanwezig moet zijn tijdens het consult. Hierna wordt de afspraak ingepland. De gastvrouwen van Gelre Zutphen ontvangen de patiënt bij de hoofdingang en begeleiden hem of haar naar het consult.

Scholing

Naast de komst van de AVG is er door Gelre ziekenhuizen ook extra aandacht besteed aan de scholing van verpleegkundigen en doktersassistenten. In het afgelopen half jaar hebben zij training gehad in het omgaan met deze doelgroep. Zo kregen zij bijvoorbeeld tips en handvatten voor een goede communicatie met deze doelgroep.

Bereikbaarheid

Los van de consulten zijn de AVG’s van Fatima Zorg dagelijks op werkdagen bereikbaar voor vragen van huisartsen en medisch specialisten. Maar ook patiënten met een verstandelijke beperking of hun familieleden kunnen hier met hun vragen terecht.

Rob Mutsaers

Ziekenhuisdirecteur Rob Mutsaers: ‘Onze ervaring met patiënten met een verstandelijke beperking leert dat zij extra aandacht nodig hebben. Wij willen graag al onze patiënten optimaal bedienen. Dit project richt zich met name op de zelfstandig wonende patiënt van boven de 18 jaar, maar ook andere patiënten met een verstandelijke beperking zijn welkom. Een Arts voor Verstandelijk Gehandicapten biedt diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Een patiënt met een verstandelijke beperking vraagt om specifieke kennis en expertise, deze kan door een AVG geboden worden.’

Fatima zorg

De expertise over deze doelgroep is grotendeels afkomstig van Fatima Zorg. Bestuurder Ernst van Drumpt van Fatima Zorg: ‘Dit is een mooi voorbeeld van samenwerken met collega instellingen waarbij de cliënt echt centraal staat. Door het bundelen van kennis bieden we zorg op maat.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.