Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Nijmegen besteedt opnieuw aan

Gemeente Nijmegen gaat opnieuw aanbesteden in de thuiszorg. Hiermee is de Waalstad de eerste gemeente die opnieuw gaat aanbesteden nadat staatssecretaris Bussemaker van VWS twee weken geleden de Wmo wijzigde. Met de wetswijziging wil de staatsecretaris de massale overstap van vaste medewerkers naar alfahulpen in de thuiszorg een halt toeroepen.

“We gaan opnieuw aanbesteden volgens het Zeeuwse model”, zegt Nijmeegse wethouder Lenie Scholten van Zorg & Welzijn. Bij het Zeeuwse Wmo-model concurreren zorgaanbieders alleen op kwaliteit en niet op prijs en doen alle aanbieders mee. “Wij zijn nu al bezig met voorbereidend werk en willen over een half jaar, per 1 oktober, nieuwe contracten hebben.”

Financiële malaise

De nieuwe aanbesteding is volgens de wethouder bedoeld om het ongewenste effect tegen te gaan dat thuiszorgcliënten steeds vaker een alfahulp over de vloer krijgen, in plaats van een vaste thuiszorgmedewerker. De nieuwe aanbesteding staat volgens haar los van de financiële malaise waarin regionale thuiszorgaanbieder Zorggroep Zuid-Gelderland (ZZG) verkeert. ZZG kondigde onlangs aan 534 thuiszorgmedewerkers te moeten ontslaan.

“De problemen bij ZZG staan los van de Wmo”, zegt Scholten. “Die organisatie heeft 78 procent medewerkers met een HV2-contract in dienst. Zij kunnen dus niet beweren dat de financiële problemen een effect van de Wmo zijn.” Regiobestuurder Jan Kramer van Abvakabo FNV verklaarde al eerder tegenover Zorgvisie dat: “het tekort van ZZG met wanbeleid heeft te maken en niet met de Wmo.” Volgens ZZG zijn de ontslagen wel degelijk te wijten aan de Wmo. “De gemeente betaalt te weinig voor onze medewerkers met HV2-contract, en daarom hebben wij problemen”, aldus een woordvoerster.

ActiZ

Actiz-directeur Aad Koster en VWS staatsecretaris Jet Bussemaker riepen vorige week al hoofdrolspelers in de thuiszorg op om contracten open te breken in plaatsen waar de thuiszorg een chaos is en faillissementen dreigen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

De Gelderlander: ‘Actie dreigt tegen ontslag in thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.