Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeente zoekt oplossingen voor vegetarisch verzorgingshuis

De vestiging van een landelijk vegetarisch kenniscentrum of een logeerhuis voor oudere vegetariërs kan zorgcentrum Felixoord in Oosterbeek mogelijk redden. Het gemeentebestuur van Renkum, waar Oosterbeek bij hoort, zoekt actief mee naar kansen om sluiting van het enige vegetarische bejaardenhuis van Nederland te voorkomen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen uit de gemeenteraad.
Gemeente zoekt oplossingen voor vegetarisch verzorgingshuis
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

Felixoord is in de vorige eeuw geopend als ‘rusthuis’ voor ouderen met een vegetarische levenswijze. Dat houdt volgens een woordvoerster van het huis meer in dan geen vlees eten. ‘Onze bewoners geven bijvoorbeeld niet om een bingo-avond, maar komen graag naar een filosofische lezing. Er wordt ook veel gemediteerd.’

Bewoners

Felixoord heeft een kleine tachtig bewoners, van wie driekwart geen verpleeghuiszorg nodig heeft. Voor die groep krijgt het centrum sinds dit jaar geen financiering meer en daardoor zijn grote problemen ontstaan. Bovendien zijn de wooneenheden toe aan een grondige renovatie en dat gaat miljoenen euro’s kosten.

Felixoord

Donderdag besloot staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) dat Felixoord geen bijzondere status krijgt, zoals door SP en Partij voor de Dieren was gevraagd. Er moet nu dus een andere bron van inkomsten worden gevonden. Als Felixoord een landelijke functie voor vegetariërs krijgt, wil de gemeente wel toestaan dat er een beperkte horecavoorziening komt. Voor een echt vegetarisch restaurant is een bestemmingsplanwijziging nodig, maar ook dat wijst Renkum niet op voorhand af. Volgens de directie van Felixoord wordt in geen enkel ander zorgcentrum voor ouderen in Nederland volwaardige vegetarische verzorging geleverd. (ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.