Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten passen beleid huishoudelijke hulp aan

Redacteur Zorgvisie
Door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) moeten in veel gemeenten veranderingen worden doorgevoerd in het beleid rondom huishoudelijke hulp. Dat gaat niet overal even snel, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.
ThuiszorgSchoon400.jpg
Fotolia.

Begin mei deed de CRvB een uitspraak over de huishoudelijke hulp, waardoor nu onder meer duidelijk is dat die onder de Wmo valt en dat eenvoudige schoonmaakhulp alleen onder bepaalde voorwaarden als algemene voorziening mag worden aangeboden.

Veranderingen in beleid
Bij veel gemeenten moeten er door die uitspraak grote of kleine veranderingen worden doorgevoerd in het beleid rondom huishoudelijke hulp, meldt Binnenlands Bestuur. Bij andere zijn er alleen kleinere aanpassingen nodig, waardoor de uitvoering van huishoudelijke ondersteuning niet wordt veranderd. Direct na de uitspraak liet een aantal gemeenten al weten het beleid snel te zullen aanpassen, terwijl anderen juist zeiden er de tijd voor te willen nemen.Al eerder bleek dat gemeenten met de uitspraak van de CRvB worstelen.

Voorbeelden van gemeenten
Binnenlands Bestuur noemt als voorbeeld Zaltbommel en Noordenveld, twee gemeenten die flink moeten gaan ingrijpen in hun beleid. Bij Noordenveld was de huishoudelijke ondersteuning ingericht als algemene voorziening. Na de uitspraak van de CRvB heeft de gemeente schoonmaken als algemene voorziening stopgezet. Dat heeft als gevolg dat huishoudelijke hulp weer als maatwerkvoorziening in de Wmo zit bij de gemeente. In Zaltbommel werd tot nu toe geïndiceerd op resultaat door cliënten en zorgaanbieders, maar de CRvB heeft geoordeeld dat gemeenten dit moeten doen. Daarom wordt ook hier het beleid aangepast door de gemeente.

Dossier juridische zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.