‘Gemeenten romen Wmo-budget af voor eigen uitvoeringskosten’

Iedere gemeente tuigt een eigen organisatie op voor de uitvoering van de nieuwe Wmo. Dit wordt bekostigd uit het sociaal deelfonds waaruit ook de zorg wordt betaald. Zorgaanbieders vrezen dat gemeenten het budget voor de eigen uitvoeringskosten te hoog stellen, waardoor er minder geld is voor begeleiding en ondersteuning.
'Gemeenten romen Wmo-budget af voor eigen uitvoeringskosten'
Foto: anp xtra Koen Suyk

Op verschillende bijeenkomsten van de RIBW Alliantie, VGN, ActiZ, Federatie Opvang en GGz Nederland hebben meer dan honderd vertegenwoordigers van zorgaanbieders de afgelopen maand gesproken over zorgcontractering in de nieuwe Wmo. Een van de valkuilen die tijdens deze bijeenkomsten naar voren komt, is het afromen van Wmo-budgetten. In het verslag van de bijeenkomsten staat hierover: ‘Het is algemeen bekend dat de uitvoeringskosten van de AWBZ laag zijn (2 procent) en dat gemeenten er goed aan doen om daar dicht bij te blijven. Zorgaanbieders kunnen echter weinig doen tegen gemeenten die een te hoog percentage voor zichzelf rekenen. Gemeenten zijn vrij

4
47

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.