Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten stellen ultimatum aan thuiszorg

“De kaarten zijn geschud.” Bestuursvoorzitter Hans Arnoldy van thuiszorgorganisatie Livio meldt dat dertien Twentse gemeenten de zorgaanbieders in de regio een ultimatum hebben gesteld. Voor 1 september moeten zij een uurprijs noemen onder een gezamenlijk door de gemeenten bepaald plafond.
Gemeenten stellen ultimatum aan thuiszorg

“Het is sterk de vraag of iemand de zorg voor deze prijzen kan leveren”, aldus Arnoldy. De bestuursvoorzitter sprak maandag met de Enschedese wethouder Ed Wallinga, die namens dertien Twentse gemeenten onderhandelt over de kostprijs voor de thuiszorg. De gemeenten blijven bij een prijsplafond negentien euro voor de huishoudelijke hulp 1 (HH1) en 22,55 voor de HH2. Arnoldy kreeg “take it or leave it” te horen. “Wij moeten onder deze prijzen offreren of er vanaf zien in deze gemeenten thuiszorg aan te bieden.”

‘Onder de kostprijs’

De ondernemingsraden van de drie thuiszorgaanbieders die meedoen aan deze aanbestedingsronde voor de Wmo in de regio vrezen dat de gemeenten een tarief vragen onder de kostprijs van de te leveren dienst. Zij hebben het bestuur van de instellingen een brief gestuurd met de vraag geen zorg te leveren onder het door de gemeenten bepaalde plafond. “De kostprijs kan dit plafond gaan raken”, meent ook Arnoldy, de zich nog beraamt op het juiste besluit voor de nabije toekomst.

Onderzoek kostprijs thuiszorg

De ondernemingsraden en Arnoldy beroepen zich op een onderzoek naar de kostprijs voor de thuiszorg, in opdracht van staatssecretaris Jet Bussemaker. Dit onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers concludeerde dat de kostprijs van uur huishoudelijke Wmo-hulp gemiddeld 21,54, is, terwijl gemeenten gemiddeld 19,14 bieden. Thuiszorgorganisaties komen volgens deze berekening 2,40 euro tekort om de kosten voor de hulp te dekken.

Verlies en winst

Door de scherpe aanbestedingen van gemeenten schrijven momenteel ruim 30 procent van de thuiszorgaanbieders rode cijfers, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemeenten hielden 257 miljoen euro over aan de Wmo. Ook in Twente, volgens Arnoldy. “Wij zijn de treurige koploper in lage tarieven.”

Protest tegen aanbesteding

Vakbond Abvakabo FNV werkte een paar weken geleden samen met de ondernemingsraden aan twee protestbijeenkomsten voor de gemeentehuizen van Enschede en Almelo. Bestuurder Jan Kramer zag de tarieven als “dumpprijzen”. Uit een berekening van de vakbond zou blijken dat de gemeenten een prijs hadden bepaald onder het collectief afgesproken loon voor een thuiszorgmedewerker. Tijdens het protest op 1 juli kwamen honderden medewerkers op de been.

‘Geen alfahulpen’

Dat de tarieven onder het cao-loon zouden liggen, wordt door de gemeenten weersproken. “Het tarief gaat zelfs omhoog tijdens deze aanbestedingsronde”, liet de Almelose wethouder Theo Schouten weten aan Zorgvisie. Livio-bestuursvoorzitter Arnoldy erkent de wat hogere tarieven, maar voegt toe dat de dertien gemeenten daarbij de eis hebben gesteld dat er geen goedkopere alfahulpen mogen werken voor dat tarief. “En de HH1 en de HH2 is prijziger”, meldt Arnoldy. “De extramurale zorg zit in zwaar weer. Gelukkig bieden wij ook intramurale zorg. Dat houdt de financiën nog redelijk in evenwicht.” Wethouder Wallinga van Enschede was niet direct bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

CBS: grote verliezen in de thuiszorg

Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

GGZ Nederland protesteert tegen bezuiniging

Klink grijpt in bij tarieven ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.