Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten verplicht om eigen bijdrage Wmo te melden

Redacteur Zorgvisie
Nederlandse gemeenten zijn voortaan verplicht om de eigen bijdrage in de Wmo aan hun inwoners te melden. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie van D66 om dit te regelen.
Wmo400.jpg
Imago.

De motie volgt op een discussie over de eigen bijdrage die vorige maand werd aangezwengeld. Toen bleek dat veel mensen die zorg nodig hebben daar niet om vragen vanwege de hoge bijdrage. Bovendien kwam uit onderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur naar voren dat gemeenten hun inwoners niet voldoende inlichten over de hoogte van de eigen bijdrage. Vorige week vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over de kwestie.

Zorg mijden om eigen bijdrage
De motie die nu is aangenomen, verplicht gemeenten om inwoners in te lichten over de hoogte van de eigen bijdrage in de Wmo. Mensen die zorg mijden vanwege een te hoge eigen bijdrage, moeten door het ministerie van VWS goed in de gaten worden gehouden. Ook worden gemeenten nu verplicht om hun inwoners in te lichten over ondersteuning die ze kunnen krijgen als ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Ook een motie van de PvdA en de VVD, onderzoek naar het voorkomen van zogenoemde stapelfacturen, werd aangenomen.  

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>