Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen WMO declareren

Redactie Zorgvisie
DEN HAAG - De gemeenten willen de huishoudelijke hulp die ze volgend jaar volgens de welzijnswet WMO moeten inkopen de eerste vier jaar bij het rijk kunnen declareren.

Zo moet worden voorkomen dat gemeenten financieel in de problemen komen. Het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moet dat na de verkiezingen met het nieuwe kabinet afspreken.

Ledenvergadering VNG

Dat hebben de leden van de VNG donderdag tijdens een bijzondere ledenvergadering in Den Haag besloten. Het bestuur van de VNG was tegen dit voorstel. De VNG heeft vorig jaar met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid afgesproken dat gemeenten een bedrag krijgen op basis van het aantal 75-plussers en andere criteria van inwoners die in 2005 voor thuiszorg in aanmerking kwamen. Bovendien heeft Ross onlangs nog extra geld beschikbaar gesteld voor gemeenten waar de behoefte aan deze thuiszorg bovengemiddeld groeit.

Bang voor tekorten

Maar een meerderheid van de gemeenten is bang dat dit te weinig geld oplevert. Zij willen de komende vier jaar een andere financieringsmethode ontwikkelen en vinden dat het rijk tot die tijd de geleverde zorg moet betalen op basis van een declaratiesysteem. (ANP)

Lees ook:

Gemeenten klagen over vervuilde klantbestanden

Gemeenten begrenzen huishoudhulp

Grote steden willen meer geld voor WMO

WMO belemmert opvang daklozen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.