Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten willen zelf indelen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Gemeenten willen hun samenwerking organiseren op inhoud en geen bestaande samenwerkingsverbanden open breken.
Gemeenten willen zelf indelen
Foto: Stockxchng

Dat kan een gevolg zijn van de plannen die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken deze week publiceerde.

Ook willen gemeenten de mogelijkheid hebben samen te werken met private partijen. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten deze week in de brief aan de Tweede Kamer.

Niet onnodig frustreren

VNG-voorzitter Jorritsma: ‘Zowel gemeenten als Rijk willen van de decentralisaties in het sociale domein een succes te maken. We zijn bezig met het aangaan van samenwerkingsvormen om de uitvoering zo goed mogelijk te organiseren. Het zoeken naar samenwerkingsvormen die de burgers optimaal bedienen wordt onnodig gefrustreerd wanneer het rijk dit als tijdelijke vorm en als een voorbode van herindeling beschouwt.’

Wmo

Gemeenten krijgen meer taken toebedeeld, waar onder de uitvoering van de Wmo en jeugdzorg. Ze moeten dit overigens met een kleiner budget doen. De regering wil dat ze zich hierbij aansluiten aan de indeling in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. De landelijke overheid wil de provincies meer macht geven bij de herindeling. Ook dat vinden de gemeenten onwenselijk. De VNG zegt een onderzoek te willen starten, uitgevoerd door het CPB, naar het decentralisatieproces. Dit moet leiden tot meer inzicht in de kosten die de overheveling met zich meebrengt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.