Gemeenten worstelen met afschaffen alfahulp

Gemeenten mogen de alfahulpconstructie alleen nog inzetten bij burgers die een pgb hebben. Dit is een aderlating voor gemeenten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
schoonmaak-iStock-450.jpg
Foto: iStock

Gemeenten mogen alfahulpen alleen nog inzetten als cliënten dat via een pgb doen. De inzet van de alfahulpconstructie is niet meer toegestaan bij ‘zorg in natura’. Dat bevestigt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in zijn reactie op Kamervragen van VVD-Kamerlid Sophie Hermans. Aanleiding voor de Hermans’ Kamervragen waren signalen dat gemeenten worstelen met het afschaffen van de alfahulpconstructie. Hermans wil niet laten weten of ze tevreden is met het antwoord. ‘Omdat de langdurige zorg op dit moment onderdeel is van de onderhandelingen voor de nieuwe regering maken we even pas op de plaats met onze publieke uitingen daarover’,

1
666

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Er is geen sprake van een verbod op alphahulp. Een wetsvoorstel daarvoor is wel naar de Raad van State gestuurd maar door die instantie afgekraakt. Het wetsvoorstel heeft de tweede kamer nooit gehaald en zal die ook nooit halen. Als Van Rijn beweert dat er geen Algemene Voorziening mogelijk is met inzet van alphahulpen dan maakt hij zich voor de zoveelste keer schuldig aan het manipuleren van gemeentelijk beleid door list en bedrog. Ondertussen zijn gemeenten, zoals de Zeeuwse gemeenten, wel zwaar onder de indruk van het bedrog van Van Rijn en schaffen ze uit voorzorg zelf de alphahulp af door deze constructie uit te sluiten van de aanbestedingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.