Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten zitten op 200 miljoen Wmo-geld’

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS laat uitzoeken hoe het komt dat gemeenten vorig jaar 200 miljoen euro hebben overgehouden aan de huishoudelijke hulp.

Gemeenten zijn vanaf 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp, die toen van de AWBZ naar de Wmo ging. Ze hebben daarvoor 1 miljard euro gekregen. Volgens een raming van het ministerie van VWS is daarvan ongeveer een vijfde op de plank blijven liggen. Bussemaker laat zich er nu nog niet over uit hoe het komt dat gemeenten geld overhouden. Ze gaat ervan uit dat de gemeenten dat geld wel aan de zorg zullen besteden.

Actiz en vakbonden: 180 miljoen

Een jaar geleden jaar al waarschuwden vakbonden en werkgevers in de thuiszorg (ActiZ) dat gemeenten 180 miljoen euro overhouden aan de Wmo, omdat ze veel lagere prijzen hanteren dan in de AWBZ. Ook maken gemeenten veel meer gebruik van de goedkopere vorm van thuiszorg. In de AWBZ was verhouding tussen goedkope en dure thuiszorg 30 : 70, in de Wmo is die meer dan omgekeerd: 85 : 15.

Ontslagen en alfahulpen

Veel thuiszorginstellingen zijn door de Wmo in de problemen gekomen. Ze zeggen gedwongen te zijn de kosten te verlagen, ontslaan personeel en gaan massaal over op de inzet van alfahulpen.

VNG: prijzen stijgen

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het gezien de lagere tarieven niet onverwacht dat er geld overblijft. De VNG rekent erop bij volgende aanbestedingsrondes voor huishoudelijke hulp dit geld nog hard nodig te hebben. De prijzen komen dan naar verwachting hoger te liggen. Ook zal de vraag naar zorg die gemeenten leveren toe gaan nemen, verwacht de VNG.

SP en PvdA willen opheldering

De SP en de PvdA willen opheldering van staatssecretaris Bussemaker. Met name de SP is uitermate kritisch. “Hier is iets fundamenteel mis”, vindt het SP-Kamerlid Agnes Kant. “Terwijl honderden mensen in de thuiszorg worden ontslagen, anderen voor slechtere arbeidsomstandigheden aan het werk moeten, en veel gebruikers hun vertrouwde hulp verliezen, blijft bij gemeenten 200 miljoen euro op de plank liggen.” Kant pleit voor een hoorzitting in het parlement over de problemen in de thuiszorg. Daarin moeten werknemers en klanten in de thuiszorg aan het woord komen. Vervolgens moet er volgens de SP-parlementariër een spoeddebat komen tussen de Tweede Kamer en Bussemaker. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.