Gemeenten zoeken juridische grenzen Wmo op

Gemeenten zoeken naar manieren om hun Wmo-beleid zo min mogelijk aan te passen en toch te voldoen aan de rechterlijke uitspraken over de huishoudelijke hulp. Ze vinden de uitspraken in strijd met de beoogde innovatie in de Wmo.
Rechter_SpringerFachmedia_450.jpg
Burgers profiteren alleen als ze beroep aantekenen bij gemeenten. - Foto: Springer Fachmedien

De vier uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de huishoudelijke hulp is gemeenten rauw op het dak gevallen. Gedwongen door de forse bezuinigingen van de rijksoverheid hebben ze de uitvoering van de Wmo versoberd en nu heeft de rechter hen in mei teruggefloten. Een deel van de gemeenten vindt dat de uitspraken van de hoogste bestuursrechter ‘niet overeenkomen met de beleidsinhoudelijke beweging die gemeenten hebben ingezet naar aanleiding van de decentralisatie en transformatie in het sociaal domein’, valt te lezen in de brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan haar leden. De VNG ziet echter

0
48

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.