Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Generieke korting ziekenhuizen afgeblazen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er komt geen generieke korting voor de ziekenhuizen over het jaar 2013. De budgetoverschrijding is teruggebracht tot 29 miljoen euro.
Geld munt en euro.fotolia.jpg
Fotolia

Minister Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij het macrobeheersinstrument niet zal inzetten.

BKZ
Tot nu toe was de hoogte van de budgetoverschrijding door ziekenhuizen in 2013 niet duidelijk. Daar is de afgelopen jaren over gesproken. In 2015 komt de NZa in haar berekening tot een bedrag van maximaal 242 miljoen euro. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy zei toen al dat dit bedrag vele malen lager zou uitkomen. ‘Meer definitieve realisatiecijfers’ hebben er volgens de minister toe geleid dat nu nog slechts een bedrag van 29 miljoen euro overblijft. De minister heeft besloten om dit bedrag in mindering te brengen op het macrobudget medisch-specialistische zorg 2017.

Macrobeheersinstrument
Het lijkt erop dat het macrobeheersinstrument zijn langste tijd heeft gehad. Over de jaren 2014 en 2015 blijven de bestedingen ruim binnen budget, dat wijzen voorlopige cijfers volgens de minister althans uit. In 2012 is het gebruik van het macrobeheersinstrument wettelijk vastgelegd in de Wet marktordening gezondheidszorg. De minister van VWS kan ziekenhuizen een generieke korting opleggen als zij het macrobudget medisch-specialistische zorg overschrijden. De NZa haalt de overschrijdingen vervolgens terug door ziekenhuizen te korten naar rato van hun marktaandeel. Tot nu toe is het instrument nog nooit gebruikt, wel is ermee gedreigd. 

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.