Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gevaarlijke ziekenhuisbacterie rukt op

Redactie Zorgvisie
In Europa waart een nieuwe ziekenhuisbacterie rond die resistent is tegen alle antibiotica. De bacterie bedreigt ook ons land.

Het gaat om bacteriën, behorend tot de zogeheten gramnegatieve staven, die een carbapenemase enzym produceren waardoor zij resistent zijn tegen alle gangbare antibiotica.

Alarm

Medici in Engeland sloegen onlangs alarm vanwege een enorme toename van deze bacterie die daar tot nu toe twee slachtoffers heeft gemaakt. Dit jaar staat de teller al op twintig besmettingen. De meeste patiënten waren afkomstig uit ziekenhuizen in India en Pakistan. Voor zover bekend is de bacterie in Nederland nog niet opgedoken, maar dat had anders kunnen zijn.

Zeer gevaarlijk

Een patiënt in het UMC Utrecht, afkomstig uit India, leek de gevreesde nieuwe bacterie onder de leden te hebben, maar bleek toch niet zo te zijn. Medisch microbioloog Maurine Leverstein- van Hall (UMCU/RIVM): “Deze bacteriën hebben een los stukje DNA waardoor ze carbapenemases produceren. Ze kunnen dat aan andere bacteriën overdragen. Dat maakt ze zo gevaarlijk. Patiënten met een ernstige infectie zijn bijna niet te behandelen. Het betreft niet alleen zeer verzwakte patiënten, je kunt ook overlijden aan de bacterie via een opstijgende urineweginfectie.”

Ongevoelige bacteriën

Leverstein – van Hall heeft een landelijke studie opgezet naar ziekenhuisbacteriën die ESBLs (extended-spectrum beta-lactamases) produceren die voor bijna alle gangbare antibiotica ongevoelig zijn, behalve voor de zogeheten carbapenems. Daarvan neemt de hoeveelheid toe: in Nederland zijn in 28 laboratoria al meer dan 1500 patienten geïdentificeerd met een ESBL in een periode van 3 maanden in 2009. Patienten die geïnfecteerd zijn met een ESBL bacterie kunnen vaak alleen nog behandeld worden met een carbapenem, een kostbaar antibioticum dat alleen intraveneus toegediend kan worden.

UMCU

Het UMCU beschikt nu wel over alle testen om de nieuwe carbapenemase producerende bacterie op te sporen. Als Nederlandse ziekenhuizen een besmetting vermoeden doordat zij een bacterie kweken die verminderd gevoelig is voor carbapenems, kunnen ze het best contact opnemen met het UMCU. Vooral patiënten uit Engeland en het Verre Oosten zijn verdacht. In die gevallen dient het ziekenhuis maximale isolatiemaatregelen te nemen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

De legionella te lijf

‘Ziekenhuizen onacceptabel vies’

Klink zet aanpak MRSA-bacterie door

Lees ook:

Bacterie gevonden in Eramus Medisch Centrum

MRSA-bacterie op ic Sophia Kinderziekenhuis

Ziekenhuis schoon door bacterie- en virusdoder

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.