Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ: Utrechts gezondheidscentrum moet zorg staken

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De inspectie heeft het Gezondheidscentrum Medimel een bevel opgelegd. De IGJ concludeert dat de organisatie 'ernstig tekortschiet in de wijze waarop de zorgaanbieder zorg verleent en de zorgverlening heeft georganiseerd.’ De huisartsenzorg moet per direct worden gestaakt.
IGJ, gezondheidscentrum, spoedzorg, huisartsen, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Bij een bezoek op 18 mei concludeerde de inspectie dat de aanwezigheid en beschikbaarheid van de huisartsenzorg en spoedzorg in Gezondheidscentrum Medimel niet goed waren geregeld.

Geen huisarts beschikbaar

Tijdens het bezoek zag de IGJ dat er geen huisarts aanwezig en beschikbaar was voor het verlenen van huisartsgeneeskundige zorg. Dit gold ook voor de spoedzorg. Daarmee handelt Gezondheidscentrum Medimel in strijd met onder meer artikel 2 en 3 van de Wkkgz vertelt de IGJ. ‘In casu heeft de zorgaanbieder geen integrale en doelmatige huisartsenzorg gerealiseerd die continue en toegankelijk is.’ De zorgaanbieder zou volgens de IGJ tijdens alle openingstijden niet de mogelijkheid tot snelle consultatie bieden voor patiënten die spoedzorg nodig hebben. Ook heeft de zorgaanbieder niet tijdens alle openingstijden van de praktijk geborgd dat spoedgevallen binnen een kwartier door een arts dan wel een waarnemer worden gezien.

Verder zou het gezondheidscentrum patiënten onvoldoende informeren over de organisatie van de praktijk en de bereikbaarheid en beschikbaarheid tijdens en buiten praktijkuren. Naast de tekortkomingen in de zorgverlening, constateert de inspectie dat de zorgaanbieder onjuiste verklaringen heeft afgelegd. ‘De veiligheid van de zorg is daarmee dusdanig in het geding, dat de zorg per direct stopgezet moet worden.’ Het bevel houdt in dat het gezondheidscentrum met onmiddellijke ingang geen huisartsenzorg mag verlenen.

Verbeteringen gezondheidscentrum

Gezondheidscentrum Medimel mag pas weer zorg verlenen als de praktijk aan artikel 2 en 3 van de Wkkgz voldoet ten aanzien van de continuïteit van (spoed)zorg. ‘Voor nu dient Medimel op een duidelijke manier bekend te maken aan patiënten waar zij met hun spoedvragen naar toe kunnen.’

Het bevel geldt voor een week. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan dat nog verlengen. Gezondheidscentrum Medimel was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.