Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ggz hoeft niet elke suïcide meer te melden

Mark van Dorresteijn
Ggz-instellingen hoeven niet langer elke suïcidepatiënt te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt psy.nl.
Ggz hoeft niet elke suïcide meer te melden

Tot nu toe moesten ggz-organisaties het altijd melden bij de inspectie als een patiënt zichzelf van het leven beroofde. Vanaf 2011 hanteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een andere meldingsprocedure. “Onderzoek heeft uitgewezen dat veel suïcides niet samenhangen met tekortkomingen in de zorg”, zegt Bert van Raalte, waarnemend programmaleider ggz bij de IGZ op psy.nl. “Het is dus niet nodig dat die gevallen bij ons worden gemeld.”

Geneesheer-directeuren

De IGZ gaat ervan uit dat de geneesheer-directeuren van instellingen onderscheid kunnen maken tussen zelfdodingen die gezien kunnen worden als calamiteit en gevallen waarbij de behandeling “voldoende zorgvuldig en volgens geldende veldnormen is uitgevoerd”. De laatste kunnen vanaf 2011 intern afgehandeld worden.

Calamiteiten

Instellingen blijven wel verplicht om calamiteiten te melden bij de inspectie. Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfdodingen – of ernstige pogingen daartoe – waarin er onvoldoende toezicht is geweest, een inschattingsfout is gemaakt of de richtlijnen niet goed zijn toegepast. Daarnaast moeten ze suïcides melden van patiënten die in zijn vrijheid waren beperkt, bijvoorbeeld door separatie of afzondering. Ook de zelfdoding van een patiënt met een inbewaringstelling of rechterlijke machtiging moet worden gemeld.

Proef

De inspectie test de nieuwe meldingsprocedure de komende tijd bij GGZ Noord-Holland-Noord, Altrecht in Utrecht en Symfora groep in Amersfoort. “Na een half jaar bekijken we van die instellingen zowel de gemelde gevallen als de niet gemelde gevallen. Op grond daarvan maken we landelijk beleid”, zegt Van Raalte. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Online zelfmoordpreventie krijgt ruim miljoen euro

Ggz krijgt zzp’s voor kinderen

Kennisoverdracht kan palliatieve terminale zorg in ggz verbeteren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. in ggz assen is weer een suicide geweest.Wat staat er dan op teletekst?Dat deze ggz zelf een eigen onderzoek start,als blijkt “dat de ggz nalatig is geweest”stelt de inspectie een onderzoek in.De “eigen onderzoeken”van ggz Assen,die kennen we wel!Deze instelling doet alles om fouten onder de tafel te vegen,zelfs liegen en dingen verzwijgen…!Gewoon de inspectie nu eens erbovenop,want deze instelling staat bekend om zijn beroerde “zorg!”en wantoestanden!Hoeveel mensen moeten er nog de vernieling in geholpen worden door ggz assen?!een “eigen onderzoek”.wij weten uit ervaring dat iedereen van deze ggz zal meewerken om misstanden te verbergen…Zal het nu een keer anders zijn?Of weer onder de tafel geveegd met leugens en verzwijgingen?

  3. Welja….het is al 1 grote rotzooi en wantoestanden in de ggz instellingen,en nu bepaald “de geneesheer directeur”of hij een suicide moet melden,hij bepaald of de zorg van de ggz tekort geschoten is?Punt is,dat die arrogante ggz in hun eigen ogen nooit tekort schieten en/of iets fout doen.Zelfs geneesheer directeuren zijn niet eerlijk over het tekort schieten van de “zorg” in de ggz,enige zelfreflectie is de ggz vreemd,alles wat negatief gaat ligt aan de clienten en alle positieve dingen staan op hun conto.Ik dacht het niet…clienten worden inderdaad niet serieus genomen en de ggz is een bolwerk van machtsmisbruik…en heb intussen honderden verhalen gelezen van mensen die zijn afgeknapt op de ggz,in plaats van opgeknapt.

  4. Ja hoor nog meer kans om de vuile was verborgen te houden. Mijn man heeft door extreme zorg problemen (misdiagnose en verkeerd bed problematiek) in september zijn vierde poging gedaan. Niets komt daarvan in de boeken. Zoals mevr Krelekamp schrijft werd mijn man suïcidaal naar huis gestuurd. Als ik hem niet zou hebben teruggestuurd zou het op mijn conto gekomen zijn terwijl ik de poging op de bewuste dag zag aankomen, wilde voorkomen en meldde aan de verpleging nam men mij niet serieus. Daarna vanaf september geen communicatie meer met de betreffende verantwoordelijken. Poging en ten gevolgde daarvan isoleer worden zoveel mogelijk verzwegen. Gelukkig is er nu eindelijk na 8,5 jaar GGZ problematiek een plaats in het verpleeghuis waar ik hoop dat mijn man de zorg krijgt die hij verdient. Politiek wordt wakker en luister naar alle alarmsignalen over de GGZ. Hun monopoliepositie wordt door deze beslissing alleen nog maar gevaarlijker. Ik maak me ernstig zorgen om lotgenoten na ons!

  5. Mijn ervaring is dat de GGZ instelling altijd vindt dat ze voldoende en adekwate zorg verlenen. Terwijl dat meestal niet zo is. Ik ken zelfs meerdere voorbeelden van het feit dat klinische patiënten naar huis worden gestuurd, zodat de suïcide daar zal plaats vinden. Dan telt het nu voor hun conto mee!!!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.