Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz mag zorgzwaarte anoniem vermelden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ggz aanbieders hoeven de zogeheten zorgvraagzwaartendicator niet meer op de rekening te zetten.
Ggz mag zorgzwaarte anoniem vermelden
Foto: Stochxchng

Minister Schippers zegt dit toe in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet anoniem

Op de vermelding van de zorgvraagzwaarteindicator is kritiek gerezen binnen de sector omdat deze herleidbaar is naar de persoon en dus niet anoniem. Schippers stelt nu een tijdelijke regeling in tot 1 januari. Zorgaanbieders mogen de indicator niet op de declaratie zetten en zorgverzekeraars kunnen de rekening toch rechtmatig vergoeden.

Zorgvraagzwaarteindicator

De zorgvraagzwaarteindicator is ooit bedacht om het zorgverbruik van een patiënt met psychische klachten te kunnen voorspellen. Hij opgebouwd uit verschillende componenten. Niet alleen is de indicator te herleiden naar individuele persoon, ook blijkt het voorspellen van de zorgzwaarte erg gecompliceerd. Het idee is nu een pseudoniem te ontwikkelen voor groepen en niet meer op individuen.

Rechter

In juni dreigde de sector  nog naar de rechter te stappen als de zorgvraagzwaarteindicator verplicht zou worden.  GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlands Instituut voor Psychologen en het Landelijk Platform GGZ zagen mogelijkheden voor een minder privacygevoelige manier. Daarop heeft minister Schippers overleg gevoerd met ZN en de NZa. Uitkomst is nu dat alle partijen een alternatief zoeken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.