Ggz verbolgen over inkoopbeleid verzekeraars

Ggz-aanbieders klagen over de strenge zorginkoop. Zorgverzekeraars zijn strenger en kopen veel minder zorg in, bovendien worden zorgaanbieders overspoeld met bureaucratie. Zo blijkt uit twee verschillende onderzoeken over zorginkoop in de ggz.
Ggz verbolgen over inkoopbeleid verzekeraars
Foto: Stock xchng

Het eerste onderzoek is van Q-Consult. Zij enquêteerden 1000 ggz-aanbieders, waaronder 895 vrijgevestigde beroepsbeoefenaren. Het tweede onderzoek is van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijsdeskundigen (NVO). Zij hebben 400 psychologen en orthopedagogen geraadpleegd. Beide onderzoeken vroegen naar de mening van aanbieders over de zorginkoop 2014.

Slikken of stikken

In beide onderzoeken komt naar voren dat verzekeraars forse eisen stellen. Instellingen en zelfstandige psychologen kunnen vaak niet onderhandelen over de contracten en spreken van eenzijdige procedure waarbij zij moeten “slikken of stikken”. De aanbieders voelen zich volgens het NIP onterecht uitgesloten van een

1
62

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.