Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ WNB stoot vastgoed af

Redacteur Zorgvisie
GGZ Westelijk Noord-Brabant wil dit jaar een deel van haar gebouwen afstoten. De ggz-aanbieder verkeert financieel in zwaar weer en hoopt met het opzeggen van de huur van een aantal gebouwen het verlies dit jaar te kunnen beperken tot 1,7 miljoen euro.
groeifotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt BN De Stem. GGZ WNB zegt de huur op van verschillende panden in Bergen op Zoom en Roosendaal. Het bestuur meldt dat er in deze gebouwen op veel momenten ruimte leegstaat en dat daar dus op kan worden bezuinigd. Bezuinigen is op dit moment noodzakelijk voor de ggz-aanbieder: 2016 werd met een verlies van 6,1 miljoen euro afgesloten. Het afstoten van gebouwen lost dit tekort niet helemaal op, maar kan het terugbrengen naar maximaal 1,7 miljoen euro, verwacht het bestuur.

Cliënten WNB strenger screenen
Daarom wil de organisatie er ook voor zorgen dat de administratieve lasten flink worden verlaagd. De aanbieder werkt met een aantal verschillende computersystemen en gaat die nu beter op elkaar afstemmen. Daarnaast wordt er strenger bekeken aan welke cliënten wel of geen zorg kan worden geleverd, zodat de instelling er zeker van is dat ze geleverde zorg bij de zorgverzekeraar kan worden gedeclareerd.

Fusieplannen GGZ WNB
GGZ WNB had plannen voor een fusie met de Zeeuwse aanbieder Emergis, maar die zijn tijdelijk in de ijskast gezet, omdat GGZ WNB eerst haar financiële problemen wil verminderen. Het afstoten van gebouwen en verminderen van de administratieve lasten kan volgens het bestuur wel enkele banen kosten, maar er wordt niet gesproken van een reorganisatie. Het bestuur wil in 2018 weer zwarte cijfers schrijven.

Congres Toekomstbestendig Zorgvastgoed
Wat doen we met verouderd zorgvastgoed? Hoe krijg ik financiering voor nieuwe gebouwen? Hoe ziet de zorgwoning van de toekomst eruit? Is eigendom van gebouwen voor de zorgverlening nodig of kunnen deze van de balans? Op deze en andere strategische vraagstukken krijgen zorgbestuurders tijdens het Congres Toekomstbestendig Zorgvastgoed 2017 antwoord. Meld u nu aan!

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.