Buitenlandse lessen over digitalisering van de zorg

In België draait een landelijk gezondheidsportaal waarmee iedere burger digitaal over zijn medisch dossier beschikt. In Turkije hebben 150 ziekenhuizen stage 6 van het HIMSS EMRAM-model. En de Verenigde Staten stimuleren al jaren de continue verbetering van de zorg met hun ‘meaningful use’-programma. Wat kan Nederland hiervan leren?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Lessen uit het buitenland
Foto: Bravobravo/Getty Images/iStock

Net als in andere landen worden ook in Nederland de zorgkosten, inmiddels 10,9 procent van ons bruto binnenlands product, te hoog; verandering is dus noodzakelijk. De twee speerpunten in het Nederlandse beleid zijn: de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren en de patiënt de regie geven. Standaarden voor digitale registraties, gegevensuitwisseling en persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo) moeten helpen deze speerpunten te realiseren. De beleidsmakers laten het grotendeels aan de zorginstellingen zelf over hoe zij deze veranderingen bereiken. Voor de inzet van genoemde standaarden en middelen zijn subsidies beschikbaar. De voorwaarde bij de subsidieverstrekking is doorgaans de implementatie van genoemde standaarden en middelen.

0
556

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.