Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Goedkope basispolis, weinig keus

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Goedkope basispolissen kunnen de keuzevrijheid enorm beperken. Bijna alle grote verzekeraars hebben er wel een paar in hun pakket.
Goedkope basispolis

Voor de goedkopere polissen is minder dan een derde van de Nederlandse ziekenhuizen gecontracteerd, slechts een paar per regio. Menzis en Cooperatie VGZ  hebben voor hun budgetpolissen respectievelijk 11 en 16 ziekenhuizen gecontracteerd.

Achmea

Zilveren Kruis Achmea bijvoorbeeld heeft maar 31 ziekenhuizen in de aanbieding bij de Beter Af selectief polis.

Oppassen dus. Wie hartklachten heeft en een Zilveren Kruis selectiefpolis van 87,50 euro per maand en verplicht eigen risico van 360 euro kan in regio Utrecht alleen in het Diaconessenhuis terecht. Niet in het landelijk als top-hartcentrum bekend staande St. Antonius Ziekenhuis. Dat is volgens de medewerker van de klantenservice namelijk te duur.

Verwijzing

Als de hartklachten een specifiekere behandeling behoeven, kan een verwijzing naar het Nieuwegeinse ziekenhuis ook niet zomaar. Dan kijkt Achmea eerst of de behandeling niet in een van de overige 30 gecontracteerde ziekenhuizen kan plaatsvinden. Als uiteindelijk wel een verwijzing naar een gecontracteerd ziekenhuis voor de selectiefpolis plaats moet vinden, is het vervolgens de vraag hoeveel de patiënt moet bijbetalen. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar 70 procent vergoedt, maar ook helemaal niets. Dat hangt van de precieze behandeling af en die percentages zijn nu nog niet te achterhalen. Op de lijst staan kleinere tot middelgrote, regionale ziekenhuizen.

Selectief contracteren

Hiermee kiezen meer merken volgend jaar voor de weg van Zekur, een merk van Coöperatie VGZ, dat al vanaf de lancering eind 2007 een beperkte keuzevrijheid biedt. Zekur met een eigen risico van 360 euro kost 80,25 euro per maand en de verzekerde kan in 16 ziekenhuizen terecht. Waaronder ook grotere ziekenhuizen als het St. Antonius Zieken huis en het OLVG. De vergoeding voor niet gecontracteerde zorg is maximaal 80 procent.

HEMA biedt met zijn nieuwe, concurrerende basisverzekering meer keuze. HEMA is aangesloten bij Menzis. Voor 89 euro per maand en een eigen risico van 360 euro, kan de klant bij alle algemene en academische ziekenhuizen terecht. Bij een vrijwillige verhoging van het eigen risico tot 860 euro, is de premie 69 euro. Vergoeding voor een niet gecontracteerde behandeling is 60 procent.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.