Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Greta Branford: ‘De beloften van het epd zijn niet ingelost’

Bert Bukman
Op het zorgcongres HIMSS19 sprak CMIO Greta Branford over de nadelen van de digitalisering van medische dossiers. Voor zorgverleners betekent dit vaak veel extra werk. Toegepaste trainingsprogramma's kunnen een oplossing bieden.
Greta Branford
© PeopleImages / iStock

Zorginstellingen hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in elektronische medische dossiers. Dit om de patiëntenzorg te verbeteren, de efficiëntie te vergroten en administratieve processen eenvoudiger te laten verlopen. Dit betoogde Greta Branford tijdens HIMSS19. Zij is als CMIO en universitair docent verbonden aan Michigan Medicine.

Sommige van deze voordelen zijn inderdaad gerealiseerd, vervolgde Greta Branford tijdens haar presentatie. Maar voor zorgverleners betekent dat zij veel tijd moeten steken in de communicatie over medische gegevens en in administratieve taken.

Sommigen geven het epd daarom zelfs de schuld van de toename van het aantal burn-outs bij artsen. ‘De belofte en soms zelfs de hype van het epd is voor veel instellingen dan ook niet uitgekomen,’ aldus Greta Branford. Na soms aanzienlijke initiële investeringen nemen de financiële inspanningen van zorginstellingen momenteel dan ook af.

Greta Branford: geen tijd

Voor zorgverleners is vooral de eerste periode na de implementatie van een epd lastig. ‘Er wordt maar van uitgegaan dat zij tijd hebben om alle gebruikersinformatie, tips, adviezen en goedbedoelde e-mails tot zich te nemen. Maar die tijd hebben ze niet.’

Greta Branford pleit daarom voor ​​doorlopende trainingsprogramma’s die artsen stap voor stap ondersteunen bij de invoering en optimalisering van nieuwe digitale systemen.

Onderdelen van een effectief trainingsprogramma zijn volgens Greta Barnford onder meer een ‘driedaagse boost’ enkele maanden na de invoering van het nieuwe epd, e-learning en de inzet van ervaren gebruikers. Ook pleit ze ervoor de invoering van nieuwe systemen als vast agendapunt op afdelingsvergaderingen.

Onderzoek FMS

De presentatie van Branford sluit aan bij een recent onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten. Het groeiend aantal niet-medische taken zorgt voor meer uitval door burn-out onder medisch specialisten, bleek uit dit onderzoek. Bijna 70 procent van de respondenten heeft de indruk dat in de laatste twee jaar meer medisch specialisten met een burn-out zijn uitgevallen dan in de jaren daarvoor. Nog eens 66 procent noemt het groeiend aantal niet-medische taken als de belangrijkste oorzaak.

Bronnen van ergernis zijn de vinkjes-cultuur, traag EPD, registratielast en vergaderlast, aldus één van de geënquêteerde artsen. ‘Ik ben meer een computer-dokter dan een chirurg,’ aldus een andere respondent. Een derde medisch specialist ws vooral kritisch over het epd. ‘Het buitengewoon slecht functionerende epd heeft me bijna de das omgedaan en was de voornaamste reden om eerder te stoppen met werken.’

Health Tech Highlights

Nictiz, VMBI en Cognicum organiseren de Nederlandse delegatie van HIMSS19. De delegatie neemt behalve aan de beurs in Orlando ook deel aan HIMSS Europe in Helsinki, later dit jaar. BSL, uitgever van Zorgvisie, Skipr, Qruxx, QruxxTech en Zorgvisie ict is mediapartner van de Nederlandse delegatie.

Op woensdag 13 maart 2019 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de bijeenkomst Health Tech Highlights plaats. BSL en de Nederlandse delegatie doen hier verslag van de lessen die zijn opgedaan tijdens HIMSS19.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.