Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groene Hart krijgt certificaat voor eigen veiligheidssysteem

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Groene Hart Ziekenhuis stapte af van de NIAZ-accreditatie. Het Goudse ziekenhuis combineert twee normen voor kwaliteit en veiligheid met elkaar en kreeg er een certificaat voor.
Groene Hart krijgt certificaat voor eigen veiligheidssysteem
Foto: Groene Hart Ziekenhuis

Manager kwaliteit en veiligheid Danièle Plessius: ‘De systematiek past niet bij ons. De norm is te gedetailleerd en te statisch. NIAZ brengt processen in kaart en is leuk als je nog moet beginnen. Maar het is totaal ongeschikt als je je processen al kent.’

Patiëntveiligheid

Op 30 december 2012 slaagde het Groene Hart Ziekenhuis voor twee normen tegelijk: de kwaliteitsnorm ISO 9001 en de veiligheidsnorm NTA 8009, versie 2011. Het ziekenhuis combineerde de eisen die aan beide normen zijn verbonden en vertaalde deze voor de eigen organisatie. Op elke afdeling is een patiëntveiligheidscommissie ingesteld. De commissies doen aan risicomanagement, ze onderzoeken klachten en claims en andere kwaliteitsgegevens. Zo kunnen afdelingen snel reageren op incidenten en direct verbeteringen doorvoeren.

Achmea

Zorgverzekeraar Achmea wilde het certificaat in eerste instantie niet accepteren. Veiligheidsexpert en adviseur Jan Klein: ‘Het ISO-certificaat is voor ziekenhuizen te veel gericht op ondersteunende processen. Daarbij definieert ISO geen ondergrens en dat is nodig, want we willen dat kwaliteit en veiligheid zijn geborgd.’ Na een bezoek van Klein aan het Groene Hart Ziekenhuis veranderde hij van gedachten. Hij raakte overtuigd van het feit dat het ziekenhuis continu aan kwaliteit en veiligheid werkt. Klein neigt al naar de ISO-certificering: ‘NIAZ is goed om de ondergrens in kaart te brengen. Daarna lijkt ISO beter te werken.’ Ondertussen laat NIAZ-directeur Kees van Dun weten dat het NIAZ zelf ook bezig is met innoveren. Het instituut zoekt daarbij samenwerking met het Canadese accreditatieprogramma Qmentum.

Hogere eisen

Het NIAZ-certificaat is een branchekeurmerk, opgezet door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. NIAZ stuurt eigen auditors langs en handelt klachten over de accreditatieprocedure zelf af. Het keurmerk staat niet onder toezicht van de Raad voor Accreditatie, ISO wel. Achmea heroriënteert zich nu. Sterker nog, zegt Klein: ‘Wij willen samen met het veld de criteria aanscherpen. Als het systeem in het Groene Hart goed werkt, kunnen we aan andere ziekenhuizen ook hogere eisen stellen.’

Lees meer in Zorgvisie magazine, nummer 3/ 2013

1 REACTIE

  1. Het zal voor het ziekenhuis nu heel eenvoudig zijn om (ook) het NIAZ certificaat te halen. Hoe meer certificaten tegenwoordig hoe beter. Uniforme en internationale certificaten zijn nog beter.
    Valt Gouda soms in het gebied van de Biblebeld? Het is namelijk in de Biblebeld regelmatig voorgekomen om zich af te splitsen, maar dat terzijde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.