Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

GroenLinks hekelt salaris Zeeuws ziekenhuisbestuur

Mark van Dorresteijn
De GroenLinks-fractie in Goes wil opheldering over de salarissen van de bestuursleden van het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ). Bestuurders Pieter Vierhout en Bert Vos kostten het ziekenhuis in 2009 respectievelijk 367.162 en 384.982 euro.
GroenLinks hekelt salaris Zeeuws ziekenhuisbestuur

GroenLinks noemt de bedragen in strijd met eerdere afspraken. De bedragen stijgen volgens de fractie uit boven de vastgestelde bindende salariscode van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD. “We weten nog niet zeker waaruit de bedragen bestaan en wat we daartegen kunnen doen”, stelt Carel Bruring, raadslid van GroenLinks. “Waarschijnlijk kunnen we alleen een moreel beroep doen op de bestuurders. We hebben in ieder geval het college van B&W om opheldering gevraagd.”

Achtergestelde lening

De ophef ontstaat vooral omdat het ziekenhuis in 2009 een achtergestelde lening van twee miljoen euro ontving van de gemeente Goes. “Deze lening ontvingen zij om het eigen vermogen van het ADRZ te versterken”, legt Bruring uit. “Op deze manier konden financiële problemen tijdens de fusie verkomen worden.”

Normen van toen

Bestuursvoorzitter Pieter Vierhout laat weten dat niet hij over zijn salariëring gaat, maar de raad van toezicht. Bij zijn aantreden in 2009 was de oude governancecode nog van kracht. Volgens Vierhout bestond het bedrag dat het ziekenhuis voor hem betaalde uit een urenvergoeding, onkostenvergoeding en btw. “De raad van toezicht heeft mij een aanbieding gedaan voor interim-management op grond van de normen van toen. Die norm lag rond de 450.000 euro. Ik hield daar zelf 255.000 euro aan over.” Vierhout zegt dat hij en Vos hun salarisafspraken met het ziekenhuis naar beneden hebben aangepast: sinds 1 januari 2010 vallen beide inkomens onder de nieuwe norm van 220.000 euro. “Dat is dus zonder voorzieningen, bonussen of wachtgeldregelingen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen en Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Vragen GroenLinks aan college B&W

Lees ook:

Zeeuwse ziekenhuizen willen fusie versnellen

Fusie Zeeuwse ziekenhuizen financieel rond

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Doe mij nog maar wat Raden van (welk) Toezicht! Ik heb het al heel lang over deze wantoestanden van exhorbitante salarissen….en geen handen aan het bed natuurlijk, daar is geen geld voor! En dan nu: voor een slordige 440.000 euro (en dat is exclusief de onkostenvergoedingen en de leasebakjes) kan ik toch wel weer zo’n 20 verzorgenden en verpleegkundigen, full en part-time en goed opgeleid naast de patiënten zetten, maar ja, prioriteiten….natuurlijk….
    Brrrr!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.