Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks wil hoorzitting over fusie VUmc/AMC

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
GroenLinks vreest voor de kwaliteit van zorg wanneer de aangekondigde fusie van de VUmc en het AMC in Amsterdam doorgaat.
Handen.istock
iStock

Hoorzitting

Daarom wil de partij dat de besturen van de ziekenhuizen zich in de Tweede Kamer komen verantwoorden voor hun keuze om samen te gaan. Op initiatief van GroenLinks wordt een hoorzitting over de fusie gehouden. ‘Een megalomaan ziekenhuis brengt het risico mee dat de zorg aan patiënten slechter en duurder wordt, mensen een nummer worden en minder te kiezen hebben’, zo stelt GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.

ACM

Op 5 september heeft de ACM de fusie tussen de twee Amsterdamse universitaire ziekenhuizen goed gekeurd. De ACM ziet geen problemen op het vlak van mededinging. Beide academische ziekenhuizen ondervinden volgens de ACM voldoende concurrentie van elkaar en van andere ziekenhuizen. Samen behalen AMC en VUmc een marktaandeel van 30 tot 40 procent. Er blijven voor patiënten en zorgverzekeraars in de regio voldoende andere reële alternatieven over, zo stelt de ACM, zoals het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

NZa

Daarvoor had de NZa al groen licht gegeven voor de fusie, maar bij de publicatie van het ACM-besluit bleek de NZa haar standpunt te hebben aangepast. Op basis van een nieuwe zienswijze van 24 augustus 2017 laat de NZa weten er niet van overtuigd te zijn dat de publieke belangen zijn gediend met een fusie tussen AMC en VUmc. De NZa merkt op dat er na de fusie een ontzettend grote en zeer complexe zorginstelling ontstaat. Als gevolg hiervan ziet de NZa risico’s voor de publieke belangen betaalbaarheid en kwaliteit. De bestuurbaarheid kan in gevaar komen en daarmee de kwaliteit van zorg. Uit eigen berekeningen van de NZa blijkt dat de prijzen voor de zorg met zeker 15 procent kunnen stijgen.

Kwaliteitsregels

Ellemeet: ‘We hebben vaker gezien dat fusies niet leiden tot betere zorg aan patiënten. Wat GroenLinks betreft is zorg geen luxeproduct en heeft iedereen recht op goede zorg. Om kwaliteit van zorg te kunnen garanderen, willen we precies weten waarom de VU en het AMC samen willen gaan. Ook horen we graag wat zij samen beter denken te kunnen doen dan alleen. Een monsterfusie op zichzelf mag nooit het doel zijn. Daarom moet sowieso kritischer gekeken worden naar fusies in de zorg.’ Wat GroenLinks betreft moet het nieuwe kabinet ervoor zorgen dat fusies vooraf getoetst worden aan scherpere kwaliteitsregels, zodat goede zorg voor iedereen altijd voorop staat in fusiebeslissingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.