Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote steden willen meer geld voor WMO

DEN HAAG - Amsterdam, Utrecht en Den Haag willen meer geld van staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) om de nieuwe welzijnswet WMO volgend jaar uit te kunnen voeren.

De grote steden willen dat de staatssecretaris de gemeenten in 2007 voldoende geld geeft voor de huishoudelijke hulp in de thuiszorg.

Wethouders

De wethouders Bert van Alphen (Den Haag), Cees van Eijk (Utrecht) en Marijke Vos (Amsterdam) vrezen dat zij straks met de gebakken peren zitten. Vanaf volgend jaar moeten zij de huishoudelijke hulp regelen. Maar de VNG heeft met Ross afgesproken dat het bedrag dat gemeenten hier voor krijgen is gebaseerd op de uitgaven van 2005. Afgelopen zomer bleek echter dat de vraag zo gestegen is dat er dit jaar al extra geld nodig was.

Probleem

Ross trok 95 miljoen euro uit om dat probleem voor 2006 op te lossen. Amsterdam, Utrecht en Den Haag en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en D66 vrezen dat gemeenten volgend jaar gedwongen worden om hogere eigen bijdragen te vragen om aan de vraag te voldoen. Dat vinden ze niet acceptabel.

Beloofd

Ross heeft echter beloofd dat ze de uitgaven in de gaten zal houden. Het is niet de bedoeling dat gemeenten of cliënten van de thuiszorg hierdoor in de problemen komen, stelde zij eerder dit jaar. De overheveling van de huishoudelijke hulp naar de gemeenten is niet bedoeld als een bezuiniging. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.