Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In de Nederlandse ziekenhuizen overlijdt jaarlijks tussen de 1,4 en de 2,7 procent van de patiënten. Dat blijkt uit de ruwe sterftecijfers van 2009 die de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vandaag naar buiten hebben gebracht.
Grote variatie in sterftecijfers ziekenhuizen

Gemiddeld overlijdt jaarlijks 2,1 procent van de opgenomen patiënten. De gepubliceerde sterftecijfers zijn niet gecorrigeerd voor bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of ernst van de ziekte.

Hoogste sterftecijfers

Ziekenhuizen met de hoogste sterftecijfers zijn: het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal (2,73), het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen (2,72), het Atrium Medisch Centrum in Brunssum, Heerlen en Kerkrade (2,72), het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Bennekom (2,7) en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem (2,59).

Laagste sterftecijfers

De laagste sterftekans hebben patienten in het Amsterdamse Lucas Andreas Ziekenhuis (1,44), het Martini Ziekenhuis Groningen (1,51), de Sionsberg in Dokkum (1,55), Hofpoort Ziekenhuis Woerden (1,63), het UMC St Radboud (1,66) en het Diaconessenhuis Utrecht (1,66).

Tegenzin

NVZ en NFU zeggen in een bijbehorend artikel in Medisch Contact dat zij de ruwe sterftecijfers met tegenzin bekendmaken. Reden om het toch te doen, is ‘toenemende druk van de media, patiëntenverenigingen, de politiek en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.’ Volgens de brancheorganisaties betekenen deze cijfers ‘niet veel’. “Het zijn ruwe sterftecijfers, ze zijn ongecorrigeerd en dus niet onderling vergelijkbaar. Dat is ook niet de bedoeling van het openbaar maken van de ziekenhuisdata”, zegt NVZ-bestuurder Wim van Harten, directeur van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Hij is bestuurlijk verantwoordelijk voor de landelijke expertgroep die zich bezighoudt met het opstellen van kwaliteitsindicatoren in ziekenhuizen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Zorgconsument wil sterftecijfers

Klink: ‘Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar’

Maak die sterftecijfers openbaar!

Ziekenhuisbestuurders relativeren sterftecijfers

9 REACTIES

  1. Vol verbazing heb ik het gedoe over sterftecijfers gezien. Blijkbaar is iedereen vergeten dat het NZI en daarna Prismant in de Basisgegevens instellingen van de intramurale gezondheidszorg het aantal overledenen gewoon publiceerde. Nooit gedoe.
    Uit die cijfers bleek toen dat het aantal overleden patienten ongeveer gelijk was aan het aantal bedden van een ziekenhuis en dat het aantal overledenen ook een kleine 4% was van het aantal opnamen. Ik vermoed dat deze cijfers nog steeds kloppen.
    Maar natuurlijk worden de cijfers beïnvloed. Wanneer worden patienten bijvoorbeeld doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Maar ook wat is het beleid op sterven. Stuurt de arts uitbehandelde patienten weg zodat zij thuis kunnen sterven (hangt mede af van de thuiszorg). Is er samenwerking met een hospice? En hoe is de relatie met verpleeghuizen? Zijn er verpleeghuizen met een hospicefunctie in de buurt? Worden uitbehandelde patienten opgenomen in het verpleeghuis? Of sturen verpleeghuizen uitgedroogde clienten en clienten met doorligplekken juist naar het ziekenhuis om te sterven? Deze zeer eenvoudige vragen zijn bepalend voor de beoordeling van sterftecijfers. Met daarnaast natuurlijk ook zaken als ernst van patienten, soorten specialistmen, opnamebeleid (patienten gaan direct door naar CCU of blijven of SEH) etc.
    Kortom het aantal overledenen per instelling is niet interessant. Het beleid wel.

  2. Lees alle reacties
  3. Op zijn minst opvallend, dat je ‘de’ professional en zorgmanager weinig kritisch hoort zijn over de kwaliteit van zijn eigen organisatie. Totdat we met z’n allen in het nieuws komen. Natuurlijk, zaken worden nu uitvergroot en misschien is het wel komkommertijd. Maar is het niet een beetje een zwaktebod om met de geuite kritiek op o.a. Zorgvisie op deze wijze over ‘onze’ patiënten te willen waken? Dat hadden we dan maar eerder en beter moeten doen…Aan zorginstellingen nu de uitdaging om het vraagstuk in al zijn nuances aan ‘de’ consument uit te leggen!

  4. Al dat gedoe over transparantie in de zorg. Natuurlijk moeten fouten worden toegegeven en is doofpotpolitiek niet goed. Maar de meeste “zorgconsumenten” willen gewoon in het dichtsbijzijnde ziekenhuis door vriendelijk personeel behandeld worden, zodat hun bezoek niet zo ver hoeft te reizen. Keuzevrijheid is maar voor een heel beperkt (hoogopgeleid) groepje interessant. Voor de rest is het alleen maar verwarrend. In dit geval met de sterftecijfers zaai je zelfs alleen maar onrust. Daarbij heb ik de indruk dat die transparantie eisen ook weer voor veel bureaucratie zorgen. Laat zorgverleners toch gewoon een keer hun werk doen.

  5. Dit artikel slaat nergens op. Het is niet onderbouwd met onderzochte cijfers.Het is niet wetenschappelijk hard gemaakt.
    Wij kregen in april 2010 in Rijnmond te horen – 1600 brieven naar alle Zorginstellingen/werkers in de Zorg’ Etc.een waarschuwing , dat er een ” Hitte Golf ” te verwachten is a.s. zomer. Op een vergadering vertelde ik dit , de reactie was in april 2010 , vinger op het voorhoofd.Wij zien met de Dag dat het klimaat verandert in ; windhozen; gigantische regenbuien ; bosbranden;etc.
    De Wereld is de laatste jaren ernorm aan het veranderen door het klimaat ; etc.
    De Politici houden zich liever bezig met ” futiliteiten , o.a. het vormen van een Kabinet met gelijkgestemden” dan Wereldse zaken.
    Het Klimaat , maar ook het Milieu ! Zie BP als een v/d voorbeelden.

  6. Tja, het wordt steeds meer een soort van roddelrubriek: “Heb je al geoord dat…….” Prettig geruststellend voor mensen die naar het ziekenhuis moeten in de buurt met hogere sterftecijfers ( om welke reden dan ook)…
    Dit soort documenten hoeven wat mij betreft niet in de krant en dus ook niet op zorgnieuws, als men geïnteresserd is in statistieken kan men ze opvragen en dan nog…
    Zoals Dick zegt: in het vergrijzende zuiden zijn de cijfers hoger. Bij een ziekenhuis in de buurt van enkele verzorgings en verpleeghuizen in het midden van het land zijn die cijfers waarschijnlijk ook hoger dan bij een ziekenhuis in een “jonge” gemeente. Het blijft allemaal een beetje ongenuanceerd, zelfs de vaste zorgnieuws lezers, met interesse voor de achtergronden van de zorg kunnen er niets mee. Niemand kan er eigenlijk iets mee. Behalve beven als men opgenomen moet worden in een ziekenhuis met hogere sterftecijfers (zonder de specifieke uitleg). Toch?

  7. Slechte zaak om ruwe cijfers in de handen te geven van de publieke emotie. Moet de komkommertijd gevuld worden? De bedoeling is om de ziekenhuisprestaties echt te verbeteren d.m.v. benchmarking en concurrentie, maar met ruwe cijfers zonder analyse, interpretatie en conclusies is dit niet de juiste manier. als een ziekenhuis onterecht slecht uit de benchmark komt motiveert dit niet om de echte prestaties te verbeteren of is het onder gegeven omstandigheden zelfs onmogelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.