Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Grote verschillen tussen artsen’

TILBURG - Artsen passen hun eigen richtlijnen slechts mondjesmaat toe. De verschillen in medisch handelen tussen artsen zijn dan ook groot. Dat stelt Gert Westert, hoogleraar kwaliteit huisarts- en ziekenhuiszorg, in zijn op 2 juni gehouden oratie aan de Universiteit van Tilburg.

De meeste Nederlanders gaan ervan uit dat artsen inwisselbaar zijn. Ze kiezen in de regel het dichtstbijzinde ziekenhuis en blijven trouw aan hun hulpverlener. De artsen zelf weten echter maar al te goed dat er onderling grote verschillen zijn tussen collega’s als het gaat om de kwaliteit van het medisch handelen.

Kunde en kunst

De door artsen zelf opgestelde richtlijnen lijken hierin nauwelijks verandering te kunnen brengen. Onderzoek laat namelijk zien dat artsen hun eigen richtlijnen slecht naleven. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door de professionele autonomie. Dokters zijn volgens Westert zeer succesvol ‘in het beperken of omzeilen van restrictieve omstandigheden.’ En richtlijnen ondermijnen die professionele autonomie. Daar komt nog bij dat veel artsen bang zijn dat het rigide toepassen van richtlijnen leidt tot ‘kookboek geneeskunde’. Want het medische vak zou behalve een kunde, ook een kunst zijn.

Gefundeerd

Afwijken van richtlijnen moet kunnen, vindt ook Westert. Maar dan moet het wel gefundeerd. Daarnaast mag, net zoals van patiënten therapietrouw, van artsen richtlijntrouw worden verwacht. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.