Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Grouper van DBC-Onderhoud is goedgekeurd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De grouper van DBC-Onderhoud voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, continuïteit en vertrouwelijkheid die zijn afgesproken met de branchepartijen. Accountancybedrijf Deloitte heeft de grouper daarom officieel goedgekeurd.
Grouper van DBC-Onderhoud is goedgekeurd
Foto: Abbey Hendrickson

Dat laat DBC-Onderhoud vandaag weten. De test vindt jaarlijks plaats.

DOT-zorgproducten

De grouper is het centrale onderdeel van de nieuwe financiering in DOT-zorgproducten. Ziekenhuizen en zorgaanbieders sturen hun behandelgegevens in en de grouper maakt er een zorgproduct van. Dat betekent dat zorgaanbieders niet meer vooraf hun behandelingen kunnen coderen en dus niet exact weten hoe groot hun omzet is. Jaarlijks gaan er meer dan 16 miljoen zorgproducten in de grouper om. Volgens DBC-Onderhoud werkt de grouper in de praktijk goed: slechts tien procent van de ingediende zorgtrajecten valt uit.

‘Productiegegevens juist’

Met de goedkeuring van Deloitte is de onzekerheid over gedeclareerde zorgproducten weggenomen, zegt DBC-Onderhoud. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants schreef eind 2012 nog een brandbrief omdat zij geen idee hadden van de omzet van ziekenhuizen en dreigden de jaarrekeningen van 2012 niet goed te keuren. DBC-Onderhoud: ‘Accountants weten nu zeker dat de afleiding van de grouper correct is , dus gegevens die ziekenhuizen doorgeven over hun productie op basis van de informatie uit de grouper, is juist.’ Overigens hebben ook veranderingen in de financiering, zoals uitbreiding van het vrije prijssegment en het transitiemodel invloed op de jaaromzet.

Privacy en concurrentieoverwegingen

De kritiek van de accountants richtte zich vooral op de grouper. Omdat de grouper geen informatie onthoudt, is er geen inhoudelijke informatie over beschikbaar over de ingediende behandelingen. Maar dat was nu precies de bedoeling, zegt Joost Warners van DBC-Onderhoud:  ‘Met de branche is indertijd afgesproken dat de grouper niet mocht onthouden, in verband met de privacy. Ziekenhuizen waren bang dat zorgverzekeraars daardoor teveel informatie zouden krijgen over hun behandelingen. Dat vond men niet goed voor de concurrentiepositie.’

3 REACTIES

  1. Beste Rob,
    een kundig iemand zou meteen gezien hebben dat informatie over iemands medische behandeling die terug te voeren is op de persoon, medische informatie is. En behandelaars hebben vanuit verschillende al langer bestaande regelgeving de plicht daar zorgvuldig mee om te gaan. Zoek dat woord maar eens op…

  2. Lees alle reacties
  3. Bedrijfsgevoelige informatie is niet hetzelfde als privacy. Het privacy-argument werd wederom misbruikt. Dat is in de zorg eerder regel dan uitzondering. Vraag artsen maar eens wat privacy is en ze denken dat de wetgeving mede bedoeld is om hen te beschermen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.