Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HagaZiekenhuis sluit 15-jarig partnerschap met Siemens

Mark van Dorresteijn
Het HagaZiekenhuis in Den Haag gaat intensief samenwerken met Siemens Healthcare. Daartoe heeft het ziekenhuis een technologisch partnerschap gesloten van ruim 50 miljoen euro voor de duur van 15 jaar.
HagaZiekenhuis sluit 15-jarig partnerschap met Siemens

Gedurende deze periode installeert en vervangt Siemens Healthcare alle beeldvormende medische apparatuur van het HagaZiekenhuis. Tegen een vaste vergoeding zorgt Siemens Healthcare bovendien voor het onderhoud, software-upgrades en continue training en certificering van de medewerkers. Het HagaZiekenhuis en Siemens Healthcare zullen ook samen onderzoeken hoe de medische zorg beter en kosteneffectief kan worden georganiseerd.

Effectiever en efficiënter

Beide partijen gaan ook samen onderzoeken hoe de zorg effectiever en efficiënter georganiseerd kan worden. Hiertoe installeert Siemens een eigen team in het HagaZiekenhuis. Tevens gaan beide organisaties personeel (bijvoorbeeld radiodiagnostische laboranten) uitwisselen om zo meer kennis te vergaren. Ook het gezamenlijk verrichten van wetenschappelijk onderzoek is een element van het partnerschap.

Samenwerking

Mark van Houdenhoven, bestuurslid van het HagaZiekenhuis, legt uit dat zij hebben gekozen voor het contract omdat de techniek constant in ontwikkeling is. ‘Als je nu flink investeert in nieuwe apparaten, wil je die wel tien jaar gebruiken. Maar over drie jaar zijn er alweer betere technieken en is het apparaat verouderd. Ga je pas vervangen na de afschrijving, dan loop je zeven jaar achter. Dat is niet goed voor de patiëntenzorg. Die technologische veroudering wordt in dit partnerschap voorkomen. Daarnaast biedt het contract het HagaZiekenhuis een maximale keuzevrijheid: het ziekenhuis zou in bepaalde gevallen zelfs voor apparatuur van derden kunnen kiezen.’ Kees Smaling, directeur van Siemens Healthcare, benadrukt de unieke opzet van het partnerschap. ‘Ook voor Siemens is het contract revolutionair en gaan wij hiermee verder dan onze concurrenten. Siemens gaat meer dan ooit het ondernemerschap aan en draagt ook de bijbehorende risico’s. Het zijn uitdagingen die wij in wederzijds vertrouwen met het HagaZiekenhuis aangaan.’ Siemens wil met het HagaZiekenhuis door middel van onderzoek ook aantonen dat door het gebruik van de modernste technologieën patiënten met minder straling en betere procedures kunnen worden onderzocht dan tot nu toe gangbaar is.

Kosten

Het gaat om een contract van meer dan 50 miljoen euro. ‘Deze kosten zijn lager dan in de huidige situatie’, stelt Van Houdenhoven. ‘Voor bijna 1 procent van de jaaromzet wordt het HagaZiekenhuis ontzorgd van alle beeldvormende systemen. Door dit ontzorgen kun je als ziekenhuis meer zorg gaan leveren. We denken zelfs dat dit partnerschap met Siemens de enige weg is om uiteindelijk betere zorg voor minder geld te gaan leveren. Dat is ons gezamenlijke doel.’

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: HagaZiekenhuis/Siemens)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.