Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Havermans schept geen duidelijkheid’

Redactie Zorgvisie
De commissie-Havermans komt naar alle waarschijnlijkheid met een generieke oplossing om ziekenhuizen te compenseren die financieel verlies dreigen te lijden door de overgang naar het nieuwe bouwregime. “De commissie schept geen duidelijkheid”, zegt CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch.
‘Havermans schept geen duidelijkheid’

Vooral ziekenhuizen die nieuwbouw plegen of recent hebben gepleegd, dreigen door hun hoge bouwkosten in financiële problemen te komen.

Commissie-Havermans

In het nieuwe bouwregime dat 1 januari is ingegaan staat de overheid niet meer garant voor de kosten van bouw, maar moeten ziekenhuizen de kapitaallasten financieren uit hun eigen productie. De commissie Nadeelcompensatie ziekenhuizen afschaffing bouwregime, onder leiding van Ad Havermans, moest bepalen welke ziekenhuizen in aanmerking zouden komen voor financiële compensatie door de overheid. Ook zou de commissie vaststellen hoeveel geld individuele ziekenhuizen zouden krijgen. Maar de commissie heeft maar deels invulling gegeven aan haar opdracht, vindt Vietsch, die zich baseert op een niet-openbare concept-versie van het rapport. Het definitieve rapport wordt waarschijnlijk vrijdag openbaar.

Aflossen in b-segment

In het concept staat dat de commissie-Havermans komt met een generieke oplossing voor álle ziekenhuizen. In het a-segment van de dbc’s, waarin vaste prijzen gelden, blijft alles bij het oude. Ziekenhuizen worden daarin op de oude manier gecompenseerd. In het b-segment van de dbc’s, waarin vrije prijzen gelden, kunnen ziekenhuizen hun bouwkosten versneld in vier jaar afschrijven. Dat levert vooral ziekenhuizen met nieuwbouw voordeel op, omdat zij hun relatief hoge lasten gecompenseerd krijgen. Daarnaast krijgen ziekenhuizen in het b-segment een normatieve vergoeding waarmee ze kunnen sparen voor nieuwbouw. Over de hoogte moeten zij onderhandelen met zorgverzekeraars.

Waarde onbekend

De commissie schept wel wat meer duidelijkheid, maar individuele ziekenhuizen weten nog steeds niet waar zij aan toe zijn”, vindt Vietsch. Ze wijst erop dat het ministerie van VWS pas eind 2009 vaststelt wat de waarde van ziekenhuizen wordt op hun balans. In het oude bouwregime is de waarde van het gebouw en de grond op nul gesteld. In het nieuwe stelsel komt de reële waarde in de boeken. Dat is goed voor de kredietwaardigheid van ziekenhuizen. Vietsch vraagt zich af hoe de banken zullen reageren. “Banken houden niet van onduidelijkheid. Ze kijken door het nieuwe bouwregime en de kredietcrisis toch al veel strenger naar bouwplannen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Op 5 november organiseert Zorgvisie het congres ‘Bouwen in onzekere tijden’. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Havermans lijkt guller dan Klink

Rapport-Havermans later openbaar

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

Havermans voorzitter bouwcommissie ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.