Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Minister Helder trekt geen extra geld meer uit om ‘loonkloof’ in de zorg te dichten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Conny Helder van langdurige zorg vindt dat er genoeg geld beschikbaar is gesteld om de vermeende loonachterstand van de middengroepen in de zorg in te lopen. Er komt deze kabinetsperiode niets meer bij. Dat vertelde de minister tijdens een interview met Zorgvisie op 14 juli.
Foto: Paul Tolenaar
Premium

Ten eerste vindt Helder niet

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. En de bonden eisen, begrijpelijk, in de zorg CAO’s af dat de lonen flink stijgen maar de werkgevers krijgen niet de financiële ruimte vanuit de financierders om dat waar te kunnen maken. Tarieven en omzetplafonds gaan niet of nauwelijks omhoog, dus moet er ergens anders bezuinigd worden in de zorginstelling om aan de CAO eisen te kunnen voldoen. En vaak betekend dat dat tijdelijke contracten van jonge zorgmedewerkers niet verlengd worden en veel daarvan zijn we dan kwijt voor de zorg want ze zijn over 5 jaar heel hard nodig.
   Al jaren heel slecht zorgbeleid, ik hoop dat door AI en robotisering ons in de toekomst een zorginfarct bespaard blijft. Want met dit beleid jagen we mensen weg uit de zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Het blijft lachen, gieren, brullen met deze beroepsgroep. Wanneer zijn beroepsverenigingen en vakbonden eindelijk eens bereid om eensgezind, gezamenlijk op te trekken om alleszins redelijke eisen op te stellen en vervolgens af te dwingen? Deze beroepsgroep is daartoe gewoonweg niet toe in staat en wie betalen de rekening? Juist ja, ”de centraal staande” patienten, clienten, bewoners; mantelzorgers, (leerling) verpleegkundigen en verzorgenden. Het is al decennia zo. Een zwakke beroepsgroep die ook nog eens verdeeld is, is gewoon een speeltje in handen van machthebbers. Ze hebben het nog steeds niet door. Beschamend, beschamend en nog eens beschamend.

  4. VWS is blijkbaar niet in staat om rechtvaardig te functioneren onder VVD en D66 leiding. “Applaus is genoeg eer” en jarenlange en structurele onderhonorering verpleegkundigen en verzorgenden IG is geen beleidsitem in VWS kring! Wat een contrast met bijv. Onderwijs en Wetenschappen. Al weer een keuze om maatschappelijke onrust te bevorderen en beleid via de straat te laten ombuigen? Maar de Integrale Zorg Akkoorden (IZA) blijven nu hangen op het ontbreken van positieve randvoorwaarden. Geen vernieuwing, maar krimp in zorgaanbod zal gevolg zijn. En dat is precies wat Rutte IV nastreeft, of?

  5. De minister is blijkbaar vergeten wat haar standpunt in haar vorige arbeidzame leven was. Of meende dat toen ook niet. De SER heeft duidelijk laten zien dat de OVA (deels) werkt (als de OVA tenminste1:1 wordt doorgegeven; dat gebeurd het beste bij de WLZ, maar niet bij ZVW of Wmo), maar dat het gat al die jaren in stand is gehouden. Dus, voor zover de OVA werkt, heeft het het gat van 6 to 9% niet dichtgeregeld. De minister praat ook over de sector aantrekkelijk houden voor medewerkers. Dat doe je dus niet als een je een onafhankelijk vastgesteld gat in beloning in stand houdt.
   En Nota Bene: vorig jaar is bij de algemene beschouwingen een klein deeltje geleverd door de vorige minister: de afspraak daarbij was dat zou worden toegezien dat het extra geld in alle tarieven zou terecht komen (1.13% stijging over alle tarieven in Wmo, WLZ en Zvw). Ook van dat toezicht vanuit het ministerie merken we weinig; zo gaan zorgverzekeraars gewoon door met afslagen en gemeenten “vergeten” het voor het eerste jaar door te geven. Dat komt later wel is de redenering. Ondertussen heeft de sector en nieuwe Cao die mede op eerdere toezeggingen vanuit het rijk zijn gedaan en betalen de zorgaanbieders die nieuwe cao-loontabellen. Zij houden zich dus aan de afspraak. Zij wel!

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.