Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Helft ziekenhuiszorg in tien jaar extramuraal’

Mark van Dorresteijn
De zorg moeten samenwerken om vijftig procent van de zorg buiten de muren van ziekenhuizen plaats te laten vinden. ‘En dat is mogelijk’, stelt Rick Cnossen van Intel tijdens het zorg-ict event WoHIT 2014.
‘Helft ziekenhuiszorg in tien jaar extramuraal’

Cnossen pleit voor klinieken zonder muren

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Als geestelijk verzorger weet ik maar al te goed hoezeer holistische zorg steeds minder samengaat met ziekenhuiszorg; dat de mens meer is dan los van elkaar beschouwde fysieke en/of psychische aandoeningen wordt beleidsmatig al maar moeilijker vast te houden. Ik vind dit toekomstbeeld van Cnossen zo dubbelzinnig; Maatwerk leveren door sensoren en door digitaliteit beter voorspelbare en meer geïndividuliseerde technieken kan veel kosten besparen en leed doen voorkomen. Maar telkens doemt bij alle verfijning en verbetering weer het spookbeeld op dat niemand het geheel nog overziet en de hele mens. Het lijkt er op dat het allemaal kleine stapjes zijn waardoor uiteindelijk mens en robot in elkaar zullen gaan samenvloeien. Zeker, dat is ook een visie op holisme. Ik sleutel graag aan motorfietsen. Maar het is ook mijn beroepsideaal om van mijn hobby niet mijn werk te maken. Mensen zijn niet door ons gemaakt en zullen het ook niet worden tenzij hun menselijkheid zo wordt versleuteld dat zij volkomen beheersbaar is geworden. Op kortere termijn; versterking transmuraliteit is absoluut hét codewoord en met geweld moet de regelgeving daarbij worden aangepast. Waarbij je mag hopen dat daardoor ook de kwaliteit van de ziekenhuiszorg zal uitstromen naar de andere lijnen!

  2. Lees alle reacties
  3. Meer met patiënten communiceren via mail, videogesprekken etc. zal zeker moeten. Patiënten vanuit huis afspraken kunnen laten maken of via carelink in de gaten houden. Probleem is echter dat de regelgeving hier nog niet klaar voor is en dit werk ook nog geen passende belong heeft in de DBC systematiek.
   Software leveranciers van de ZIS systemen hebben het zo druk om alle wijzigingen van de NZa en DBC Onderhoud te verwerken dat ze aan dit soort zaken niet toe gaan komen.

  4. Prima idee waar dat kan, maar maak er niet weer zo´n eenheidswordt van waar alle zorgvrager voor moeten worden heropgevoed en gedwongen worden om dingen te doen die ze niet kunnen, zoals zelfredzamer worden om te participeren als middel om te bezuigen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.