Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Helft ziekenhuizen plaatst slechte kunstheup

Redacteur KinderopvangTotaal
De helft van de ziekenhuizen heeft jarenlang de omstreden metaal-op-metaalkunstheupen geplaatst. Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen van dit type MoM-heupen. Bijna 8500 kunstheupen van dit type zijn geplaatst.
Helft ziekenhuizen plaatst slechte kunstheup

Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en tv-programma Reporter, die vrijdagavond wordt uitgezonden. Zij stuurden 95 ziekenhuizen een vragenlijst over de MoM-prothese, een metaal-op-metaalkunstheup. In 18 ziekenhuizen werd de omstreden heup bewust niet gebruikt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en omstreken, de Isala klinieken in Zwolle en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam plaatsten de meeste MoM-kunstheupen, respectievelijk 850, 654 en 520.

Doorgaan

In totaal hebben 56 ziekenhuizen bijna 8500 kunstheupen van dit type geplaatst. De meeste ziekenhuizen begonnen in 2004 en 2005 met het implanteren. Uit het onderzoek van Reporter en Medisch Contact blijkt dat de meeste ziekenhuizen rond 2007 stopten met de plaatsing van deze prothese, maar een aantal is er tot begin dit jaar mee doorgegaan.

Metaaldeeltjes

Het probleem van de MoM-prothese is dat door slijtage minuscule metaaldeeltjes ontstaan, die zich verspreiden via het bloed in het lichaam. Dit kan onder meer zwellingen, botverlies en bewegingsbeperking veroorzaken. Patiënten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan.

Klacht

Mensen met een metaal-op-metaalkunstheup doen er goed aan om een klacht in te dienen tegen het ziekenhuis waar die is geplaatst. Dat zei NPCF-directeur Wilna Wind. ‘Vooral als de kunstheup geplaatst is nadat bekend werd dat die schadelijk is voor de gezondheid, moeten patiënten het ziekenhuis verantwoordelijk stellen. Het is onvoorstelbaar dat ziekenhuizen, toen bekend was dat de heupen niet oké waren, er toch mee doorgingen’, benadrukt Wind.

Lees meer

Mogelijk honderdduizenden kunstheupen riskant

Nieuwe heupensite moet patiënten “empoweren”

NMa: ‘Heupoperatie wordt duurder door ziekenhuisfusie’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.