Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Oogziekenhuis en VGZ sluiten contract voor 2017

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Oogziekenhuis Rotterdam en zorgverzekeraar VGZ hebben overeenstemming bereikt over een contract voor 2017. Ze zetten samen in op zinnige zorg.
klaynico_400.jpg
Nico Klay: 'We brengen zorg van de tweede naar de eerste lijn.' - Foto: Oogziekenhuis

Bij zinnige zorg worden geen overbodige behandelingen gegeven en vinden de behandelingen op de juiste plek plaats. In de eerste lijn wat in de eerste lijn kan, en de complexe problematiek in het ziekenhuis. Binnenkort start Het Oogziekenhuis met een initiatief waarbij de periodieke controles voor glaucoom buiten het ziekenhuis, dichterbij de patiënten, plaatsvinden. Een netwerk van optometristen in de regio speelt daarbij een belangrijke rol.

Controle glaucoom naar eerste lijn
‘Glaucoom is een chronische aandoening waarbij patiënten vaak al vanaf hun veertigste jaar periodiek voor controle naar Het Oogziekenhuis moeten’, zegt Nico Klay, voorzitter raad van bestuur van Het Oogziekenhuis. ‘Door optometristen deze controles te laten uitvoeren, verschuift de zorg van de tweede naar de eerste lijn. Voor patiënten is dat prettig omdat deze zorg vaak dichter bij huis wordt aangeboden. Daarnaast is het goedkoper, waardoor de zorgkosten betaalbaar blijven.’

Zinnige zorg
VGZ wil de contracten voor 2017 graag op tijd af hebben. De inzet daarbij is om samen met ziekenhuizen de zorg te verbeteren. Dat gebeurt door het uitwisselen en waar mogelijk opschalen van good practices. ‘Artsen weten als geen ander waar de zorg beter kan’, zegt Ab Klink, lid raad van bestuur van VGZ. ‘Onze werkwijze nodigt hen actief uit om initiatieven voor verbetering aan te dragen. We zijn vooral op zoek naar voorbeelden van zinnige zorg. Dat is zorg waarbij de patiënt centraal staat én de zorg inhoudelijk en organisatorisch beter en goedkoper wordt.’ Het Oogziekenhuis en VGZ gaan inhoudelijke thema’s vaststellen om de zorg te vernieuwen. Ze mikken op zorg van hoge kwaliteit, goede patiëntevaluaties en beheersing van de zorguitgaven.

Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.