Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Het regent klachten bij de NZa

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De zorgautoriteit stelt een onderzoek in naar de zorgcontractering voor 2015.
Het regent klachten bij de NZa

Het onderzoek naar ggz en eerstelijnszorg start in december en moet begin maart 2015 zijn afgerond, zegt de NZa.

Zorgaanbod

De NZa wil per verzekering het zorgaanbod in kaart brengen om te zien hoe de inkoop functioneert. In het onderzoek vraagt de NZa verzekeraars om te laten zien met welke zorgaanbieders zij een contract hebben gesloten voor 2015 in delen van de ggz en eerstelijnszorg. Als blijkt dat dit onvoldoende is, spreekt de NZa de verzekeraars daar op aan. Ook kan de NZa extra regels opstellen. Een woordvoerder: ‘Als consumenten niet de verzekerde zorg krijgen die ze nodig hebben, voldoet de zorgverzekeraar niet aan zijn zorgplicht. Wij kunnen hem daar op aanspreken en vragen maatregelen te nemen. Verzaakt de verzekeraar zijn plicht, dan kan de NZa uiteindelijk een boete opleggen.’

Bekostiging

Los van het contracteringsonderzoek kijkt de NZa inhoudelijk naar modelcontracten in sectoren waar in 2015 de bekostiging sterk verandert, bijvoorbeeld huisartsenzorg en wijkverpleging. De zorgautoriteit wil weten of verzekeraars en zorgaanbieders andere afspraken maken in de inkoop dan de jaren hiervoor. En of de contractering bijdraagt aan de beleidsdoelstellingen. De NZa: ‘Wij kijken bijvoorbeeld of er voldoende kwaliteit in zit en zorg dicht bij huis, zoals dat in de convenanten is vastgelegd.’

Klachten

Veel zorgaanbieders klagen over de inkoopmacht van zorgverzekeraars. Die klachten gaan zowel over het proces van onderhandelen als over de uitkomsten van de onderhandelingen. Zorgverzekeraars moeten zich houden aan de zorgplicht en voldoende zorg inkopen voor hun verzekerden. Het is nu nog onduidelijk wat precies voldoende is. Als het parlement instemt met de beoogde wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet dan kijkt de NZa in 2015 ook naar de wijze van contractering.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.