Het zorgstelsel loopt op zijn eind’

Tien jaar na de invoering werkt het zorgstelsel nog steeds niet zoals het is bedoeld. Grootste weeffout is de zorginkoop. Dat stelt Rien Meijerink, oud-voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ, tegenwoordig Raad voor Volksgezondheid en Samenleving).
Meijerink.jpeg

‘Het Nederlandse zorgstelsel loopt op zijn eind’, luidt de prikkelende kop van de lezing die Meijerink geeft tijdens het mini-symposium dat het Leids Universitair Medisch Centrum op 21 januari organiseert rond het afscheid van Jetty Hoeksema, LUMC-directeur strategie. In een volle collegezaal wijst Meijerink erop dat de stijging van de zorguitgaven nog steeds de grootste uitdaging is voor het zorgstelsel. Als de huidige trend doorzet, vormen de zorguitgaven in 2030 dertig procent van het BNP. Innovatie en preventie zijn volgens Meijerink nodig om die groei een halt toe te roepen. Maar de werking van het stelsel is contraproductief als het

0
100

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.