Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Health Impact Bond valpreventie is haalbaar’

Redacteur Zorgvisie
Er is een experiment nodig om te kijken of het mogelijk is om een Health Impact Bond (HIB) Valpreventie Ouderen in de praktijk uit te voeren. Dat schrijft Vilans in een onderzoek.
Vallendeouderen-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het aantal letsels door valongevallen bij ouderen stijgt. In 2014 waren het er 88 duizend, in 2015 waren het er 97 duizend. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal valincidenten bij ouderen bovendien met 40 procent, blijkt uit het Vilans-rapport. Ook het aantal ouderen dat als gevolg van een val in een ziekenhuis belandt is toegenomen (met 63 procent), evenals het aantal ouderen dat eraan is overleden (78 procent). Volgens Vilans had 80 procent van de ouderen die op de spoedeisende hulp belandde door een val, daarvoor al een verhoogd risico. Dat betekent dat de val had kunnen worden voorkomen door een screening.

Praktijk High Impact Bond weerbarstig
Een HIB lijkt een goede oplossing voor de valpreventie van ouderen, maar de praktijk is weerbarstig, schrijven de onderzoekers van Vilans. Bij een HIB ontvangen investeerders de besparingen die een project, zoals het voorkomen van valongevallen bij ouderen, opleveren. Omdat er nog geen ervaringen zijn met Health Impact Bonds is er eerst een experiment nodig om te zien of er iets tegen die weerbarstigheid kan worden gedaan. Volgens Vilans heeft zo’n experiment een goede kans van slagen, onder meer doordat het bij valpreventie gaat om een duidelijk gezondheidsrisico. ‘Dat is het groeiende aantal valincidenten en het stijgende valrisico bij thuiswonende ouderen en daarmee gemoeide kosten. Deze vaststelling is extra van belang omdat, met de veranderingen in de langdurige zorg, meer ouderen thuis lijken te vallen en zowel de huidige spoedzorg als de ziekenhuiszorg daardoor overvraagd wordt.’

Haalbaar
Daarnaast merkten de onderzoekers dat de betrokken partijen graag mee willen werken aan valpreventie en dat het opzetten van preventieprogramma’s goed te doen is. ‘De businesscase voor valpreventie met een tijdshorizon van vijf jaar is positief. Een HIB rendeert in beginsel voldoende om niet alleen de benodigde organisatiekosten te dekken en de investeerder te kunnen terugbetalen, maar ook om een investering voor een volgende vijf jaar te financieren’, schrijft Vilans. ‘Een HIB kan dus als vliegwiel fungeren waarmee op termijn structureel middelen vrijkomen om te kunnen blijven investeren in valpreventie-programma’s, zonder dat daar nog private investeerders voor nodig zijn.’ Daarbij kwamen de onderzoekers er ook achter dat er genoeg investeerders willen bijdragen aan de oplossing van het probleem van vallen bij ouderen.

Uitdagingen High Impact Bond
Wel zijn er nog uitdagingen bij het experiment, blijkt uit het rapport. De onderzoekers denken onder meer dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat de besparingen die door een HIB Valpreventie worden gerealiseerd kunnen worden uitbetaald aan de investeerders. Ook hebben verschillende zorgverzekeraars aangegeven dat gesprekken met zorgaanbieders over de zorg die ze hebben geleverd jaren kunnen duren. ‘Het is voor zorgverzekeraars niet vanzelfsprekend dat eventuele besparingen op zorgkosten als gevolg van preventieve programma’s goed zijn vast te stellen’, aldus Vilans. Bovendien is niet iedereen het er over eens of preventie ook echt leidt tot een besparing, vooral de zorgverzekeraars zouden daar volgens de onderzoekers twijfels over hebben.

Ondanks de uitdagingen, denkt Vilans dat een HIB Valpreventie Ouderen goed te realiseren is, omdat de partijen het eens moeten kunnen worden over de verschillen. Vilans wil al langere tijd dat er een proeftraject met de HIB Valpreventie wordt gestart.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.