Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hoogleraar veiligheid: VUmc moet afdelingen sluiten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoogleraar veiligheid Jan Klein adviseert het VUmc om in elk geval de afdeling longgeneeskunde voorlopig te sluiten omdat de veiligheid er niet kan worden gegarandeerd. Volgens het VUmc is er geen reden tot sluiting omdat de “kwaliteit van de longgeneeskunde is gewaarborgd.”
Hoogleraar veiligheid: VUmc moet afdelingen sluiten

Klein deed zijn uitspraak in het radioprogramma Argos, dat de ruzie tussen longartsen enerzijds en intensive care artsen en chirurgen anderzijds uitgebreid heeft onderzocht.

Onnodig overlijden

Klein is geschrokken van het Argos-onderzoek: ‘Hieruit spreekt hoe verstoord de verhoudingen zijn en dat hier diepgewortelde problemen aan ten grondslag liggen. Dagelijkse zorg kan niet goed geleverd worden. Dit is zo’n grote kluwen van vetes en conflicten, dat daarmee het onderlinge vertrouwen ernstig is geschaad. Het kan niet anders dan dat dit zijn tol eist.’ Klein meent dat het niet een kwestie is of patiënten hierdoor onnodig overlijden, maar wanneer.

Vete

De vete tussen longchirurg Rick Paul en hoofd ICU Armand Girbes kwam in de openbaarheid toen Paul zonder medeweten van zijn collega’s en de raad van bestuur naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg stapte om een overlijdensgeval te melden. Hierna zou de zaak zijn geëscaleerd en voelden medewerkers zich gedwongen om partij te kiezen. Een ingeschakeld bemiddelingsbureau achtte na een opgestelde probleemanalyse mediation niet zinvol. Argos kreeg inzage in dit rapport.

Kritiek op raad van bestuur

De raad van bestuur krijgt er flink van langs. Vele ondervraagden uitten hun zorgen over de invloed van de conflicten op patiëntenzorg en opleidingen, het imago van het VUmc naar de buitenwereld, de eigen organisatie en het vertrouwen van patiënten. De vrees bestaaat dat de rvb niet krachttdadig genoeg is. Sommigen menen zelfs dat de rvb deze escalatie heeft laten ontstaan door te voorzichtig op te treden en niet door te pakken. Desgevraagd antwoordt de woordvoerder wel dat er geen sprake van is dat de raad van bestuur zou opstappen. Er zijn volgens de woordvoerder geen afdelingen gesloten en dat wordt niet overwogen. Het VUmc wil wel graag laten weten dat er “geen enkele twijfel mag rijzen over de kwaliteit van de zorg in het VUmc.” Waar de woordvoerder dit op baseert, wil hij niet zeggen. Dat komt, omdat volgens hem de Inspectie daarover gaat. En nee, die heeft niet direct gezegd dat de kwaliteit van zorg in het hele VUmc is gegarandeerd, maar “ze hebben ook niet gezegd dat het niet zo is.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Lex van Lieshout

Lees meer:

Kamer: VUmc mag 188.000 niet betalen aan Eyeworks

VUmc verbetert aanpak intensive care

VUmc: ‘Onze IC is veilig’

Intensive Care VUmc ‘niet veilig’

3 REACTIES

  1. Het lijkt erop dat vanwege de ruzie tenminste een man is overleden (nog maar 77 en heel heel vitaal). Zou Veerman (RvT) daar wakker van liggen?? DENK HET NIET. Opstappen heeft overigens geen enkele zin — dat geldt ook voor de RvB, want dat kost een hele berg geld en binnen de korste keren hebben die figuren weer een vergelijkbaar HOOG betaalde functie waarbij patienten in gevaar komen. Don’t worry, 2 procent mag sneuvelen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.