Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hugo Borst en Carin Gaemers op de bres voor thuiszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Hugo Borst en Carin Gaemers zetten hun strijd voor betere ouderenzorg voort, en richten zich hierbij ook op de thuiszorg. ‘Het probleem wordt nu verschoven van de verpleeghuiszorg naar de thuiszorg.’
hugo borst carin gaemers
Hugo Borst en Carin Craemers. Foto: ANP-Remko de Waal

Dit zegt Carin Gaemers in een interview met Nursing, vakblad voor verpleegkundigen. De focus van de twee leek vooral te liggen op de verpleeghuiszorg. ‘Maar we strijden voor betere ouderenzorg, dus óók voor de thuiszorg’, aldus Gaemers. Nu er geld beschikbaar is gekomen voor de verpleeghuiszorg, zal de focus meer verschuiven naar de thuiszorg.

Bezuinigen op wijkverpleging

Het kabinet Rutte-III gaat structureel 2,1 miljard euro extra investeren in verpleeghuizen. De wijkverpleging moet het, volgens de regeringsverklaring, echter met 100 miljoen euro minder doen. De nieuwe minister van ouderenzorg Hugo de Jonge zal daartoe een hoofdlijnenakkoord afsluiten met brancheorganisaties. In verpleeghuizen woont echter slechts 4 procent van de ouderen. Het aantal thuiswonende ouderen is veel groter. Bovendien blijft het aantal thuiswonende ouderen met complexe problematiek groeien, mede door het kabinetsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Probleem verschuift naar wijkverpleging

Gaemers: ‘Er is nu 2,1 miljard geïnvesteerd in de verpleeghuiszorg, maar ondertussen wordt er geld weggehaald bij de wijkverpleging. Dat is het verschuiven van het probleem.’ Ook Hugo Borst geeft in het Nederlands Dagblad aan hier niets van te begrijpen: ‘Er zijn al problemen in de thuiszorg en die sector ga je nu verder belasten. Wat in de verpleeghuiszorg misgegaan is, gaat zich straks herhalen in de wijkverpleging.’ PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft het kabinet opgeroepen de bezuiniging op de wijkverpleging nog voor het debat over de regeringsverklaring van tafel te halen. Zorgverzekeraars verhogen weliswaar de tarieven voor de wijkverpleging in 2018, maar zorgaanbieders vragen zich af of dat voldoende is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.