Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huisarts wil discussie over dure behandeling

Mark van Dorresteijn
Als het leven van een oudere patient met een paar weken verlengd kan worden, moet hij of zij dan nog een zware operatie ondergaan? Of een hele dure behandeling? Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), wil graag die discussie voeren. ‘Maar dan wel met mensen uit de medische wereld en niet met politici. Zij gaan daar niet over.’
Huisarts wil discussie over dure behandeling

In een interview met het Algemeen Dagblad zegt Van Eijck dat kankerpatiënten voortaan niet altijd meer een chemokuur moeten krijgen die alleen levensverlengend is. Ook zouden ouderen niet altijd meer een nieuwe heup moeten krijgen. Volgens Van Eijck kunnen huisartsen ook aansturen op alleen pijnbestrijding. Op die manier zouden honderden miljoenen bespaard kunnen worden.

Kwaliteit als uitgangspunt

Nu krijgen kankerpatiënten bijvoorbeeld chemotherapie die de ziekte met enkele maanden vertraagt. ‘Dat kost 50.000 euro, terwijl het de vraag is wat de patiënt er aan heeft. Misschien moet je alleen pijn bestrijden’, zegt Van Eijck. Het is de taak van de huisarts om dat gesprek met de patiënt te voeren. ‘Je ziet vaak dat het totaaloverzicht in het ziekenhuis ontbreekt. Een huisarts heeft over het algemeen al jaren een vertrouwensband met de patiënt en kan dit moeilijke gesprek aangaan’, vindt de oud-politicus. ‘Maar uitgangspunt blijft dat de patiënt bepaalt. Als hij of zij doorbehandeld wil worden, dan gebeurt dat.’ (ANP / foto: ANP)

2 REACTIES

  1. Lastige kwestie, maar de moeite om ter discussie te brengen. Uitgangspunt dat de patiënt het laatste woord hierin heeft vind ik terecht. Vaak weet een patiënt niet wat het voor hem of haar betekent om toch door behandelt te worden. Laat hier duidelijkheid in komen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.