Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts wint Beste Zorgidee 2016

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Yoho-app van Karin Groeneveld is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2016. Dat meldt organisator ONVZ Zorgverzekeraar.
het beste zorgidee.foto winnaar.jpg

App
De 47-jarige huisarts uit Lemmer ontving de prijs van tien duizend euro gisteren uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband. De app koppelt hulpbehoevende senioren en jongeren aan elkaar. Groeneveld kwam op het idee door haar drie tienerdochters. ‘Veel tieners zoeken een bijbaan en willen tegen betaling van het minimumloon, dat ze ook in een supermarkt zouden krijgen, met alle plezier ouderen helpen. Jongeren kunnen boodschappen doen en grasmaaien, maar ook een wandeling maken en uitleggen hoe een iPhone werkt.’

Generaties
Juryvoorzitter Louise Gunning: ‘De Yoho-app verbindt generaties. Het mooie van dit idee is dat het uit een plattelandsgemeente komt waar de bijbaantjes voor jongeren, anders dan in de grote steden, niet voor het oprapen liggen. De Yoho-app brengt die twee groepen samen: ouderen krijgen hulp en jongeren verdienen een zakcentje.’

Finalisten
De jury van de zorginnovatiewedstrijd koos de vijf finalisten uit bijna vierhonderd inzendingen, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen. Afgelopen weken werden er ruim 3.000 stemmen uitgebracht. Andere genomineerden waren:

•De omgedraaide rolstoel van Hanneke Mouws (69). De inzending kreeg van de jury een eervolle vermelding. De jury roemt het idee van de mantelzorger omdat het uitblinkt in eenvoud en omdat een klein verschil grote invloed heeft op het welzijn van een kwetsbare groep patiënten.

•De Hyper-alarm detector van Marco Haverlag (52), wiens zoontje diabetes heeft.

•Het verzorgingshuis gerund door studenten, van broer en zus Jouri (25) en Tara (23) Schoemaker

•De gekleurde doseerzakjes voor medicijnen van wijkverpleegkundige Claudia Muntenaar (40).

Tijdens de finale presenteerde Nel Wagner het prototype van Het Thuiskomertje. Met dit idee won de mantelzorger vorig jaar Het Beste Zorgidee 2015. Met het thuiskomertje, een polsbandje, kunnen patiënten met dementie hun kamer in een verzorgingshuis makkelijker terugvinden.

Het Beste Zorgidee
De wedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, die hiermee de zorg ‘beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker’ wil maken. De wedstrijd werd dit jaar voor de negende keer georganiseerd. De jury bestond dit jaar uit: Louise Gunning (universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam), Pieter van den Hoogenband (olympisch zwemmer) Pieter Hasekamp (directeur-generaal bij het ministerie van Financiën), Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool) en Erno Kleijnenberg (voormalig bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar).

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger.
Lees meer >>

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.