Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Huisartsen blazen kort geding landelijk schakelpunt af

Belangenvereniging VPHuisartsen heeft het kort geding tegen vier grote zorgverzekeraars over het landelijk schakelpunt (LSP) ingetrokken. Huisartsen hebben niet langer een contractuele inspanningsverplichting zich aan te sluiten op het Landelijk Schakelpunt [LSP]. De zorgverzekeraars Achmea, Menzis, VGZ en CZ hebben de betreffende contractbepalingen laten vervallen. Daarmee bereikte VPHuisartsen haar doel en is een rechtszaak niet meer nodig.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Huisartsen blazen kort geding landelijk schakelpunt af

De artsenorganisatie staakt ook de rechtsgang tegen de uitvoeringsorganisatie van het LSP, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Wanneer de fundamentele bezwaren tegen de LSP-structuur echter niet worden weggenomen, dreigt VPHuisartsen alsnog juridische maatregelen te nemen tegen VZVZ.

 

Inspanningsverplichting
Voor VPHuisartsen was de inspanningsverplichting voor huisartsen om zich op het LSP aan te sluiten onaanvaardbaar. Zij vindt dat het LSP onvoldoende waarborgen biedt voor de veiligheid van patiëntengegevens en dat het onvoldoende beveiligd is tegen misbruik. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat vertrouwelijke patiëntengegevens in verkeerde handen komen.

LHV
Ook de grotere artsenorganisatie LHV wilde het LSP-convenant niet tekenen voordat

0
14

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.