Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huisartsen in opleiding melden medische missers

Wanneer huisartsen in opleiding vertrouwelijk en zonder gevolgen fouten kunnen melden, durven zij dat ook te doen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het UMC Utrecht, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Huisartsen in opleiding melden medische missers

Onderzoeker Dorien Zwart en collega’s vroegen aan 79 huisartsen in opleiding om gedurende zes maanden medische missers te melden. 24 van hen rapporteerden gezamenlijk 44 incidenten. Bij de meerderheid (34) was volgens de onderzoekers de fout niet te wijten aan een gebrek aan ervaring bij de arts in opleiding. Hoewel de gemaakte fouten in 29 gevallen niet of nauwelijks nadelig waren voor patiënten, hadden 39 gevallen kunnen leiden tot matige of ernstige schade of tot een catastrofe.

Onkunde

Het onderzoek suggereert volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de meeste incidenten die door huisartsen in opleiding worden gemeld, niet het gevolg zijn van onkunde, maar veroorzaakt worden door een gebrekkige organisatie van de zorg. Daarnaast werd gevonden dat de artsen in opleiding die volgens hun opleiders de grootste medische expertise hadden, het meest geneigd waren om fouten te melden. Misschien komt dat doordat deze groep zich minder druk maakt over de beoordeling van hun opleider.

Zwakke punten

De gemelde fouten legden zwakke punten bloot in de organisatie van de huisartsenpraktijken waar de artsen hun opleiding genoten, merken Zwart en medewerkers op. Zij vinden dan ook dat huisartsen in opleiding gestimuleerd moeten worden om fouten te melden; niet alleen om daar zelf van te leren, maar ook omdat hun opleiders en de praktijken van de opleiders daar baat bij kunnen hebben. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Slachtofferhulp bij medische missers

Schadevergoeding medische missers laat lang op zich wachten

‘Artsen moeten de dood bespreken met patiënt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. dat laatste klopt niet. In het tweede jaar van de huisartsenopleiding is een verplichte stage van 1/2 jaar op de SEH. De eisen van de opleiding zijn hier heel strikt in. Bovendien krijgen alle haio’s eerst een intensieve cursus van twee weken op de Startclass in Bilthoven, met afsluitend theoretisch en praktisch examen.

  2. Lees alle reacties
  3. beste lezer,
    Ja helaas maken ook huisartsen fouten.
    De vraag is: Zijn de fouten vermijdbaar?
    Daarom is het goed dat huisartsen in groepspraktijken goed met elkaar samenwerken.
    Het is mij opgevallen dat veel huisartsen in opleiding geen verplichte stage lopen op een SEH van een ziekenhuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.