Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oneigenlijk gebruik huisartsenposten stijgt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen zien dat de huisartsenpost steeds minder wordt gebruikt voor spoedeisende zorg, terwijl deze daar juist voor is bedoeld.
pleister knieen.fotolia.jpg
Foto: iStock

Dit blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsenvereniging over de zorg tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten. 

Niet spoedeisend
Bijna tachtig procent vindt dat te veel niet-acute patiënten zich buiten kantoortijden op de huisartsenpost melden. Dit zorgt bij de ANW-zorg niet alleen voor een hoge werkdruk, maar vormt ook een risico voor patiënten met echt spoedeisende vragen. Driekwart van de huisartsen ervaart de toegenomen werkdruk tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten als een probleem.

Huisartsen
Aan de enquête namen zo’n 2800 praktijkhouders, 800 waarnemers, 200 hidha’s (huisartsen in dienst van een andere huisarts) en 140 hids (huisartsen in dienstverband) deel. Volgens alle deelnemende huisartsen is de werkdruk tijdens diensten de afgelopen jaren toegenomen. Vooral tijdens de consultdiensten in de avond en in het weekend. 92 procent beoordeelt deze als (te) druk.

Te druk
Als reden voor de drukte geven de huisartsen aan:

  • te veel niet-acute patiënten op de post: 78 procent
  • onterecht hoge urgentie (door triage): 71 procent
  • toename aantal patiënten: 66 procent
  • verschuiving dagzorg naar huisartsenpost: 58 procent
  • complexere zorgvraag: 52 procent

Oplossingen
Huisartsen zien het terugbrengen van het aantal niet-urgente zorgvragen en verbetering van de triage als belangrijkste oplossingen om de werkdruk te verminderen. Huisartsen zijn ontevreden over de kwaliteit van de triage en de rigide en defensieve triageprotocollen. De respondenten hebben veel ideeën over de inzet van personeel, de verdeling van de dienstenverantwoordelijkheid en het beter informeren van de patiënt. De LHV laat weten diverse oplossingsrichtingen te onderzoeken en deze volgende maand te presenteren. 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.