Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisvestingscomponent zzp’s is bekend

Staatssecretaris Bussemaker heeft vandaag bekendgemaakt welke bedragen zorginstellingen via zorgzwaartepakketten (zzp’s) krijgen voor hun huisvestingskosten. Ze gaat uit van een minimale Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) van 5,5 procent.
Huisvestingscomponent zzp's is bekend

AWBZ-aanbieders kunnen sinds vandaag zien hoeveel geld zij minimaal per zorgzwaartepakket krijgen voor onderhoud, renovatie en nieuwbouw van gebouwen. Die bedragen staan in een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Van iedere zzp is minimaal 5,5 procent bestemd voor huisvestingskosten.

Nederlandse Zorgautoriteit

De staatssecretaris heeft de hoogte van deze zogenaamde NHC door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten berekenen. De NZa baseert zich op twee modellen. Eén waarin een woonvoorziening dertig jaar meegaat en dan wordt vervangen. En een waarin een woonvoorziening veertig jaar meegaat en halverwege de levensduur een renovatie van vijftig procent van de kosten voor nieuwbouw plaatsvindt. Deze modellen gaan volgens de NZa op voor een aanzienlijk deel van de zorginstellingen. Aan de hand hiervan komt de autoriteit uit op drie percentages: 6,5 procent, 6 procent en 5,5 procent.

Risico op leegstand

Bram Heijnsbroek en Johan Paul van het bureau Coresta in Eindhoven adviseren brancheorganisatie ActiZ over kapitaallasten. Zij zijn blij dat er eindelijk concrete tarieven op tafel liggen. Het valt hun wel op dat de bedragen die de staatssecretaris in de brief hanteert per zzp helemaal aan de onderkant van de bandbreedte zitten. “Dat is toch niet helemaal het gewenste signaal naar financiers toe. Als we van de laagste bedragen uitgaan, zullen banken het risico hoger inschatten en dan schiet het nog niet op met financiering voor nieuwbouw.” Daarbij signaleren de adviseurs dat in de NHC geen rekening gehouden wordt met de kosten van leegstand. “We zullen straks veel meer leegstand zien en veel hogere risico’s. Daar hadden wij toch wel een percentage van vijf procent hoger tegenover willen zien staan.” Ook moeten de branche en VWS nog onderhandelen over de kosten van de overheveling van de ene financieringsvorm naar de andere financieringsvorm. En er moet volgens de adviseurs een specifieke regeling komen voor de kosten van tijdelijke huisvesting. Volgens de kapitaallastendeskundigen bezint ActiZ zich momenteel op de cijfers en zal binnenkort met VWS over de NHC om de tafel gaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

VWS voert zzp-budget versneld in

Zorgzwaartebekostiging in ggz uitgesteld

Bouwlasten nog niet in de AWBZ

1 REACTIE

  1. Beter laat dan nooit! En al was het natuurlijk mooier geweest als de 7,2% van het Bouwcollege was overgenomen, ik denk dat dit uit macro-economisch oogpunt wel realistische tarieven zijn. Het credo blijft ‘sober en doelmatig’ bouwen in de zorg.
    Nu nog graag een afdoende antwoord op problemen als:
    – boekwaarde oude huisvesting
    – kosten voor interimvoorzieningen (en andere aanloopkosten)
    – kosten parkeergarages

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.