Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘ICT-plan NZa komt van geschorste ambtenaar’

Een topambtenaar die door Defensie vorige zomer op non-actief is gesteld omdat hij mede-verantwoordelijk werd geacht voor de aanhoudende grote automatiseringsproblemen bij Defensie, heeft daarna bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een plan opgesteld om de problemen met de informatiebeveiliging op de computersystemen daar te verhelpen. Dat bevestigt de NZa vandaag aan NRC Handelsblad.
‘ICT-plan NZa komt van geschorste ambtenaar’

De topambtenaar is gedetacheerd door Defensie, en heeft zijn opdracht voor de NZa intussen afgerond, schrijft het NRC Handelsblad. De Zorgautoriteit kent de geschiedenis van de ambtenaar, zo zegt een voorlichter, maar vond die niet bezwaarlijk. De topambtenaar van Defensie had goede referenties, en was snel beschikbaar. De woordvoerder van de NZa benadrukt dat al dit soort plannen bij de NZAa door verschillende interne en externe adviseurs wordt gecontroleerd.

Gotlieb

Bij de NZa bleek vorige jaar dat medische gegevens en bedrijfsvertrouwelijke informatie van zorgverzekeraars en ziekenhuizen in de computersystemen niet afdoende beveiligd waren. Dit werd onthuld door klokkenluider Arthur Gotlieb, die zelfmoord pleegde nadat hij een omvangrijk dossier over wantoestanden bij de NZa en zijn eigen slechte behandeling daar had opgesteld.

Bij Defensie kwamen het afgelopen jaar een serie grote automatiseringsproblemen naar buiten. Datacentra vielen uit, en er bleek te weinig reservecapaciteit om dat op te vangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.