Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ: infectiepreventie Ziekenhuisgroep Twente onvoldoende

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De inspectie tikt Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) op de vingers. Dat blijkt uit een rapport van de IGJ. Ziekenhuisgroep Twente laat weten dat zij hard werkt aan de opgelegde maatregelen.
Lab
Foto: AdobeStock

De inspectie constateert dat de isolatiekamers, voorzien van sluis, niet aan de eisen voldoen. In de isolatiekamers verblijven patiënten die een infectie hebben of niet geïnfecteerd mogen worden. Het ventilatiesysteem waarmee de druk gereguleerd wordt ter preventie van het verspreiden van bacteriën, werkt niet overal. ‘De druk werd niet bewaakt en voldeed niet op alle drie de kamers’, aldus de inspectie in het rapport. Ook ontbrak er een drukmeter op een isolatiekamer en werd de kamer niet meer gevalideerd, omdat bekend was dat de drukhiërarchie niet voldeed.

Onvoldoende opleiding

Het personeel zou daarnaast onvoldoende opgeleid zijn in het veilig betreden en verlaten van de isolatiekamers. Ook ontbrak er een scholingsplan voor ziekenhuismedewerkers in infectiepreventie. ‘Scholing werd alleen ad hoc gegeven’, verklaart de inspectie.

Tijdens de observatie heeft de inspectie geconstateerd dat de werkkleding van medisch professionals niet aan de eisen voldoet. Zo zouden enkele medewerkers op de locatie in Hengelo horloges om hebben of lange mouwen onder hun werkkleding dragen. Verpleegkundigen hebben daarnaast geen scholing gehad in het gebruik van desinfecteermiddelen. De scheiding tussen schoon en vuil materiaal was niet altijd toereikend.

Raad van Bestuur

De inspectie oordeelt dat er onvoldoende verbeteracties en metingen zijn verricht op het gebied van infectiepreventie. ‘RvB was op de hoogte van het ontbreken van goed functionerende isolatiekamers’, aldus de inspectie. De Raad van Bestuur had korte lijnen met de afdelingen, maar voerde te weinig verbeteringen door. Controles op de resultaten van verbeteracties na audits vonden niet plaats.

Verbeteren

De inspectie geeft ZGT een half jaar de tijd om verbetermaatregelen door te voeren. Daarbij moeten de isolatiekamers technisch aangepast worden en moet er scholing van medewerkers komen in het desinfecteerbeleid en betreden en verlaten van isolatiekamers. De ziekenhuisgroep krijgt daarnaast tot halverwege januari de tijd om medewerkers  de juiste werkkleding te laten dragen en verbeteracties naar aanleiding van audits op de infectiepreventie te waarborgen.

De IGZ concludeert dat ziekenhuisgroep een aantal zaken, zoals de voorwaarden en schoonmaak van handhygiëne wel op orde heeft. Anke Tuinhout, manager kwaliteit en patiëntveiligheid van ZGT, laat aan Tubantia weten dat er hard wordt gewerkt om de isolatiekamers aan de kwaliteitseisen te laten voldoen.

Elsevier

Onlangs maakte Elsevier bekend dat ZGT goed scoort op patiëntgerichtheid en effectieve en veilige medische zorg. Daarbij scoorde de ziekenhuisgroep drie van de vier haalbare bolletjes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.